38 Milyon Yıllık Sır: Yılanlar Neden Birbirine Sarılmıştı!

"Gerçekten alışılmadık bir durum"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bilim insanları 38 milyon yıl önce birbirine dolanmış halde ölen yılanların, daha önce bilinmeyen bir türe ait olduğunu tespit etti. Şaşırtıcı derecede iyi korunmuş fosiller, yılan evrimine ışık tutabilir. 

ABD'nin Wyoming eyaletindeki White River Formation'da birbirine dolanmış haldeki 4 yılanın fosili 1976'da keşfedilmişti. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada kalıntıları tekrar inceleyen araştırmacılar, hayvanların yeni tanımlanan bir türe ait olduğunu saptadı. 

Bilim insanları yüksek çözünürlüklü bilgisayar tomografisi kullanarak bu hayvanların, boa yılanı ve pitonları içeren boidae familyasından olduğu sonucuna vardı. 

Boa yılanlarının evrimi hakkında yeterince şey bilinmediğini söyleyen araştırmacılar, son bulguların bu alandaki çalışmalara katkı sağlamasını umuyor. 

Zoological Journal of the Linnean Society adlı hakemli dergide yayımlanan araştırmada yaklaşık 38 milyon yıl önce yaşamış türe Hibernophis breithaupti adı verildi. 

Hayvanların soğuk bir dönemi atlatmak için birbirine dolandığı ve bu sayede ısınmaya çalıştığı tahmin ediliyor. Bilim insanları ilk defa bir yılan fosilinde böyle sosyal bir davranış gözlemlendiğini düşünüyor.

Ayrıca günümüzdeki memeliler kış uykusuna yatarken, yılanlarda genellikle böyle bir davranış görülmüyor. Çalışmanın ortak yürütücülüğünü üstlenen Michael Caldwell "Bu sürüngenler için gerçekten alışılmadık bir durum" diyerek ekliyor: 

Bugün yaşayan yaklaşık 15 bin farklı sürüngen türünden hiçbiri jartiyer yılanları gibi kış uykusuna yatmıyor.

Jartiyer yılanları büyük gruplar halinde kış uykusuna yatarak soğuk havaları atlatmaya çalışıyor. Bu hayvanların vücut sıcaklıklarını kontrol edemediği için bir araya toplandığını söyleyen Caldwell, milyonlarca yıl önce böyle bir sosyal davranışın görülmesini "büyüleyici" diye nitelendiriyor. 

Soğuktan korunmak için inlerinde saklanan 4 yılanın küçük bir sele yakalandığı düşünülüyor. Kapana kısılan hayvanları kaplayan çamurtaşı hem bir arada kalmalarını hem de çok iyi korunmalarını sağlamış. 

Yüzlerce omurdan oluşan yılanlar fosilleşme sürecinde genellikle kolay parçalanıyor. Ancak Wyoming'deki 4 yılan neredeyse bütün halde bulundu. 

Caldwell, "Muhtemelen dünyadaki müze koleksiyonlarında yaklaşık bir milyon parçalanmış yılan omuru vardır" diyor:

Bunları bulmak kolay. Ama yılanın tamamını bulmak? Bu nadir bir durum.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz