Ukrayna Eski Milletvekili Iryna Farion Öldürüldü!

Ukrayna'nın Lviv kentinde, milliyetçi eski milletvekili Iryna Farion, sokakta silahlı bir saldırgan tarafından vurularak hayatını kaybetti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Ukrayna'nın Lviv kentinde, milliyetçi eski milletvekili Iryna Farion, sokakta silahlı bir saldırgan tarafından vurularak hayatını kaybetti. Olayın arkasında siyasi veya kişisel bir motivasyon olup olmadığı araştırılıyor.

Milliyetçi görüşleriyle tanınan ve Ukraynaca dilini savunma kampanyalarıyla bilinen eski parlamento üyesi Iryna Farion, Cuma günü Lviv'de silahlı bir saldırıya uğradı. Farion, 60 yaşında, saldırının ardından hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Lviv Bölge Valisi Maksym Kozytskyi, Farion'un ölümünü Telegram üzerinden duyurdu.

GENİŞ ÇAPLI ARAMA VE SORUŞTURMA

Polis, saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen kişiyi bulmak için gece boyunca geniş çaplı bir arama gerçekleştirdi. İçişleri Bakanı Ihor Klymenko, saldırının siyasi faaliyetlerle veya kişisel nedenlerle bağlantılı olabileceğini belirtti. Polis ve Ukrayna'nın güvenlik servisi SBU, saldırganı yakalamak için ortak çalışıyor.

CUMHURBAŞKANI ZELENSKI'DEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, saldırganın yakalanması için yapılan çalışmalar hakkında düzenli olarak bilgilendirildiğini ve her türlü şiddet eylemini kınadığını ifade etti.

IRYNA FARİON KİMDİR

Dilbilimci olan Iryna Farion, 2005 yılında milliyetçi Svoboda (Özgürlük) partisine katıldı ve 2012 yılında parlamentoya seçildi. Ancak, sonraki seçimlerde tekrar seçilemedi ve Lviv bölge meclisinde de görev yaptı. Farion, Ukraynaca dilini teşvik etmek ve Rusça konuşan kamu görevlilerini itibarsızlaştırmak için yürüttüğü kampanyalarla tanındı.

TARTIŞMALI AÇIKLAMALARI

2018 yılında, Rusya tarafından finanse edilen ayrılıkçılarla savaşan Ukrayna'nın doğudaki topraklarını koruma mücadelesi sırasında, "her Rusça konuşan kişinin çenesine yumruk atma" çağrısında bulundu. 2022 yılında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından, Mariupol liman kentini savunan Azov alayının Rusça konuşan savaşçılarını eleştirdi. Ukraynaca, Ukrayna'nın tek resmi dili olmasına rağmen, Sovyet döneminin mirası olarak birçok Ukraynalı ilk dil olarak Rusça konuşuyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz