Trump’tan Haitili Göçmenlere Skandal Suçlama!

"Kedi, Köpek Yiyorlar"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Trump'ın iddiaları konuyu bir kez daha gündeme getirirken, yetkililer, 'evcil hayvanların zarar gördüğüne dair güvenilir bir rapor olmadığını' belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) eski başkanı ve önümüzdeki seçimler için Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump göçmenlerin evcil hayvan yediğine ilişkin iddialarını bir kez daha dile getirdi.

Salı akşamı Başkan Yardımcısı ve Demokratların adayı Kamala Harris ile canlı yayınlanan münazarada Trump, Ohio'daki Haitili göçmenlerin, orada yaşayan diğer kişilerin evcil hayvan olarak besledikleri köpekleri ve kedileri kaçırıp yediğini ileri sürdü.

Trump'ın bu iddiasını "aşırı" olarak nitelendiren Harris kendini gülmekten alamazken, münazara moderatörleri de şehir yetkililerinin iddiaların doğru olmadığını belirttiğine dikkat çekti.

Yetkililer, Ohio'da yaşayan Haitili göçmenlerin bunu yaptığına dair bir kanıt olmadığını belirtiyor.

Öte yandan, Trump ısrarla bu iddiaları dile getirmeyi sürdürüyor. Son olarak dün gece münazara sırasında iddiaların merkezinde yer alan Springfield, Ohio'dan özellikle bahseden Trump, göçmenlerin şehri ele geçirdiğini söyledi.

Güvenilir rapor yok

Trump'ın yorumları, başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü JD Vance ve diğer Cumhuriyetçiler de dahil olmak üzere Trump'ın kampanyası tarafından ortaya atılan iddiaları bir kez daha gündeme getirdi.

Söz konusu iddialar, bu hafta Vance'in sosyal medyada ofisinin Haitili göçmenlerin evcil hayvanları kaçırdığına dair "çok sayıda soru aldığını" paylaşması ile dikkat çekti. Vance salı günü yaptığı açıklamada, "tüm bu söylentilerin yanlış çıkmasının" mümkün olduğunu kabul etti.

Yetkililer, Trump ve müttefiklerinin Siyahi göçmenlerle ilgili ırkçı klişeleri güçlendirmek için kullandığı bu iddialara ilişkin güvenilir ya da ayrıntılı bir rapor bulunmadığını belirtti.

Başkan olduğu dönemde Trump, ABD'nin Haiti ve Afrika'daki bazı ülkeler gibi "çukurlardan" gelen insanları neden kabul ettiğini sorgulamıştı.

Trump'ın 2024 kampanyası da büyük ölçüde yasadışı göçe odaklandı ve konuşmalarında sık sık göçmenler tarafından işlenen suçlara atıfta bulundu. Göçmenlerin ABD'de suçun ve uyuşturucu kullanımının artmasından sorumlu olduğunu savunan Trump, kaynakların Amerikan vatandaşlarından alınmasına da onların neden olduğunu ileri sürüyor.

İddialar nasıl başladı?

6 Eylül'de X'te, Springfield'dan olduğu anlaşılan bir sosyal medya gönderisinin ekran görüntüsü gibi görünen bir gönderi paylaşıldı. Retweet edilen gönderide, kişinin "komşusunun kızının arkadaşının" kesilip yenmek üzere ağaca asılmış bir kedi gördüğünden bahsediliyor ve herhangi bir kanıt olmaksızın evde Haitililerin yaşadığı iddia ediliyor. Paylaşıma eşlik eden fotoğrafta, Kanada kazına benzeyen bir hayvanı ayaklarından tutarak taşıyan Siyahi bir adam da görülüyor. Bu paylaşım sosyal medyada yayılmaya devam etti.

Pazartesi günü Vance, X'te şu paylaşımı yaptı: "Raporlar artık insanların evcil hayvanlarının bu ülkede olmaması gereken kişiler tarafından kaçırıldığını ve yendiğini gösteriyor. Sınır çarımız nerede?"

Sınır politikaları nedeniyle Harris'i hedef alan Cumhuriyetçiler, Başkan Yardımcısı'na 'sınır çarı' adını takmıştı.

Ertesi gün Vance yine X'te Springfield ile ilgili bir paylaşımda bulunarak, ofisinin "komşularının evcil hayvanlarının ya da yerel vahşi yaşamın Haitili göçmenler tarafından kaçırıldığını" söyleyen bölge sakinlerinden sorular aldığını belirtti.

Vance, "Elbette tüm bu söylentilerin yanlış çıkması mümkün," diye ekledi.

Diğer Cumhuriyetçiler de benzer paylaşımlarda bulundu. Bunlar arasında, "Haitili göçmenler bizi yemesin diye" Trump'a oy verin başlığı ile yavru kedilerin fotoğrafını paylaşan Teksas Senatörü Ted Cruz da vardı.

Trump, Harris ile yapacağı münazaradan saatler önce sosyal medya sitesinde konuyla ilgili iki fotoğraf paylaştı. Truth Social paylaşımlarından biri Trump'ın kedi ve kazlarla çevrili bir fotoğrafıydı. Diğerinde ise üzerinde Trump'ın sloganı MAGA'nın (Make America Great Again-Amerika'yı Yeniden Büyük Yap) yer aldığı bir şapka takmış silahlı kediler yer alıyordu.

Ohio'daki yetkililer ne diyor?

Springfield şehir müdürü Bryan Heck'in ofisi söylentileri yalanlayan bir açıklama yayınladı.

Heck'in ofisinden e-postayla yapılan açıklamada, "Kentimizdeki göçmen nüfusun suç işlediğini iddia eden son söylentilere cevaben, göçmen topluluğu içindeki bireyler tarafından evcil hayvanların zarar gördüğüne, yaralandığına veya istismar edildiğine dair hiçbir güvenilir rapor veya spesifik iddia bulunmadığını açıklığa kavuşturmak istiyoruz," denildi.

Springfield polisi, pazartesi günü Springfield News-Sun'a yaptığı açıklamada, çalınan ya da yenen evcil hayvanlarla ilgili herhangi bir ihbar almadıklarını ifade etti.

Cumhuriyetçi Ohio Valisi Mike DeWine, Springfield'a Haitili göçmen akınını ele almak üzere salı günü bir basın toplantısı düzenledi. Yerel kolluk kuvvetlerinin trafik sorunlarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için Springfield'a eyalet polisleri göndereceğini ve göçmen ailelere daha fazla birinci basamak sağlık hizmeti sağlamak için iki yıl içinde 2,5 milyon dolar (2,3 milyon euro) ayırdığını söyledi.

DeWine iddialara yanıt vermeyi reddederek, yorumu yerel yetkililere bıraktı.

Kedi yiyen kadın Haitili miydi?

Geçen ay Canton, Ohio'da meydana gelen tamamen alakasız bir olay, hızlı ve yanlış bir şekilde bu tartışmaya dahil oldu.

Polis raporuna göre, 26 Ağustos'ta Canton polisi 27 yaşındaki bir kadını, "meskûn mahalde birden fazla kişinin gözü önünde bir kediye işkence etmek, öldürmek ve yemek" suçlarını işledikten sonra hayvanlara eziyet etmek ve düzensiz davranışlarda bulunmakla suçladı ancak Allexis Ferrell adlı bu kadın Haitili değil.

Kamu kayıtlarına ve gazete haberlerine göre, Ferrell Ohio'da doğdu ve 2015 yılında Canton'daki McKinley Lisesi'nden mezun oldu. Mahkeme kayıtları, Ferrell'in en az 2017'den bu yana kanunla başının belada olduğunu gösteriyor. Kendisini temsil eden avukatlardan yorum isteyen mesajlara ise geri dönüş yapılmadı.

Savcılığa göre, gelecek ay yapılacak bir yeterlilik duruşmasına kadar Stark County hapishanesinde tutuluyor.

Haitili göçmenlerin haklarını savunanlar ne diyor?

Afrika kökenli göçmenleri destekleyen ve savunan bir grup olan Haitian Bridge Alliance'ın kurucusu ve icra direktörü Guerline Jozef'e göre, paylaşımlar yanlış bir anlatı yaratıyor ve ABD'deki Haitililer için epey tehlikeli olabilir.

Jozef bir telefon görüşmesinde "Özellikle göçmenler söz konusu olduğunda her türlü barbarca, insanlık dışı anlatı ve muameleye maruz kalıyoruz," dedi.

Jozef'in yorumları Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby'nin sözleriyle örtüşüyor.

Kirby, "Ne kadar gülünç ve aptalca olursa olsun buna inanan insanlar olacaktır," dedi. "Ve bu tür bilgilerle hareket edebilirler, birilerinin zarar görebileceği bir şekilde hareket edebilirler. Bu yüzden buna bir son verilmesi gerekiyor."

Springfield'da Haitili nüfusu büyüyor

Yaklaşık 60.000 nüfuslu Springfield'da Haitili nüfus son yıllarda artış gösterdi. Şehir bazında kesin bir sayı vermek mümkün değil ancak Springfield'ın tüm ilçesinde toplam 15.000 göçmen nüfusu olduğu tahmin ediliyor.

Belediye ayrıca, Haitili göçmenlerin ülkede geçici olarak kalmalarına izin veren federal bir program kapsamında yasal olarak ülkede bulunduklarını belirtiyor.

Geçtiğimiz ay Joe Biden yönetimi, Haiti'deki koşulların geri dönmeleri için güvenli olmadığı düşüncesiyle halihazırda ABD'de bulunan yaklaşık 300.000 Haitiliye geçici yasal statü hakkı tanımıştı. Haiti hükümeti, endemik çete şiddeti nedeniyle tüm ülkede olağanüstü hal ilan etti.

Trump'ın pazartesi günü bir e-postayla gündeme getirdiği bir diğer konu ise Ağustos 2023'te Haitili bir göçmenin kullandığı aracın bir okul servisine çarpması sonucu 11 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybetmesi. Bu olayın ardından, göçmen topluluğu hakkında cevaplar talep eden bölge sakinleri, belediye meclisi toplantılarında seslerini yükseltti.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz