Trump'a Saldırı Girişimi: Şüpheli Hakkında Neler Biliniyor?

Son olayla ve ABD medyası tarafından ismi Ryan Routh olarak duyurulan şüpheliyle ilgili ayrıntılar hala ortaya çıkmaya devam ediyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Eski ABD Başkanı ve kasım seçimlerinde Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, West Palm Beach'teki golf sahasında FBI'ın suikast girişimi olarak adlandırdığı olayın ardından güvenli bir yere götürüldü Suikast girişimi, Pennsylvania'daki Trump mitinginde Trump'ın yaralandığı ve bir destekçisinin öldüğü silahlı saldırıdan iki ay sonra meydana geldi.

Son olayla ve ABD medyası tarafından ismi Ryan Routh olarak duyurulan şüpheliyle ilgili ayrıntılar hala ortaya çıkmaya devam ediyor.

Şüpheli nasıl tespit edildi?

Olay, Trump'ın Florida'daki konutu Mar-a-Lago'dan yaklaşık 15 dakika uzaklıkta, West Palm Beach'teki Trump International Golf Club'da meydana geldi.

Silahlı saldırgan ilk olarak eski başkan golf oynarken sahayı tarayan Gizli Servis ajanları tarafından görüldü.

İlçe Şerifi Ric Bradshaw tarafından başlangıçta AK-47 tarzı bir tüfek olarak tanımlanan bir tüfeğin namlusu, sahayı çevreleyen çalılıkların arasından çıkarken görüldü. O sırada Trump'ın silahlı kişiden yaklaşık 250-500 metre uzakta olduğunu söyledi. 

Şerif Bradshaw, bir ajanın tüfeği tutan ve fark edildiğini anladığında kaçmaya çalışan saldırganla "hemen çatışmaya girdiğini" söyledi. 

Şüpheli nasıl yakalandı?

Ajanlar silahlı kişiyi gördüklerinde ateş açtı ve dört ila beş el ateş etti. Şerif Bradshaw; şüphelinin tüfeği bıraktığını ve bir araçla kaçtığını, silahla birlikte iki sırt çantası, silahı hedeflemek için kullanılan bir dürbün ve bir GoPro kamera bıraktığını söyledi.

Şerif, bir tanığın saldırganın çalılıklardan siyah bir Nissan'a doğru kaçtığını gördüğünü söyledi. Tanık arabanın fotoğrafını çekti ve emniyet güçlerine verdi. 

Şüpheli, Trump'ın golf sahasından yaklaşık 61 kilometre uzaklıktaki Martin County'ye geçtikten sonra I-95 otoyolunda kuzeye doğru giderken polis tarafından yakalandı.

Bazı Emniyet kaynakları CBS News'e şüphelinin adının Ryan Wesley Routh olduğunu söyledi.

Ryan Routh kim?

Şüphelinin geçmişine ilişkin ayrıntılar da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Routh'un, ABD medyasına konuşan oğlu Oran, onu “sevgi dolu ve şefkatli bir baba” olarak tanımladı. Oran, CNN'e yaptığı açıklamada, “Florida'da ne olduğunu bilmiyorum ve umarım olaylar sadece abartılmıştır, çünkü duyduğum kadarıyla tanıdığım adam bırakın şiddeti, çılgınca bir şey yapacağa bile benzemiyor” dedi.

BBC Verify, bu isimle eşleşen sosyal medya profilleri buldu. Bu profillerde Routh'un yabancı savaşçılara Rus güçlerine karşı savaşmak üzere Ukrayna'ya gitmeleri çağrısında bulunduğu görülüyor. Profilinde ayrıca Çin'in “biyolojik savaşı” ile ilgili iddialar ve Covid-19 virüsünün bir “saldırı” olduğunu iddia edenler mesajlar da dahil olmak üzere Filistin yanlısı, Tayvan yanlısı ve Çin karşıtı mesajlar da var.

İlk raporlar Routh'un sabıka kaydı olduğunu gösteriyor. CBS kaynaklarına göre Ryan Routh 2002 ve 2010 yılları arasında Kuzey Carolina'daki Guilford County'de çok sayıda ağır suçtan yargılandı ve hüküm giydi. Bu suçlar arasında gizli silah taşımak, polis memurunun tutuklamasına direnmek, iptal edilmiş ehliyetle araç kullanmak, çalıntı mal bulundurmak ve motorlu araçla vurup kaçmak yer alıyor.

Trump'a ne oldu?

Trump olay sırasında yaralanmadı.

Olayın kampanya ekibi tarafından doğrulanmasından kısa bir süre sonra Cumhuriyetçi aday bağış toplama listesine bir açıklama gönderdi ve “Çevremde silah sesleri duyuldu, ancak söylentiler kontrolden çıkmaya başlamadan önce şunu duymanızı istiyorum: GÜVENDE VE İYİYİM” ifadelerini kullandı. 

Gizli Servis, saldırganın ateş açmasından saniyeler sonra eski başkanın üzerine atladı ve onu korudu. Çelikle güçlendirilmiş bir araç kısa süre içinde Trump'ı güvenli bir yere götürdü. 

Bundan sonra ne olacak?

Şerifle aynı basın toplantısında FBI Miami Saha Ofisi'nden Jeffrey Veltri, büronun diğer kolluk kuvvetleriyle birlikte soruşturmalara öncülük ettiğini söyledi. 

“Soruşturma ekipleri, kriz müdahale ekibi üyeleri, bomba teknisyenleri ve kanıt müdahale ekibi üyeleri de dahil olmak üzere bir dizi kaynağı görevlendirdik” diyen Veltri, ABD Gizli Servisi, Palm Beach Şerif ofisi ve Martin County Şerif ofisi ile birlikte ‘FBI'ın tüm kaynaklarının’ seferber edildiğini sözlerine ekledi.

Beyaz Saray da Başkan Joe Biden ve Demokratların başkan adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in olay hakkında bilgilendirildiğini ve güvende olduğunu bilmekten dolayı rahatladıklarını söyledi. Harris yaptığı açıklamada “Bugün eski Başkan Trump'a yönelik olası suikast girişiminden derin rahatsızlık duyuyorum” dedi.

Gizli Servis'ten Rafael Barros, pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada bir önceki suikast girişiminden bu yana önlemler alındığını ve “tehdit seviyesinin yüksek olduğunu” söyledi.

Routh'un ilk duruşmasının pazartesi günü Mar-a-Lago yakınlarındaki Palm Beach County adliyesinde yapılması bekleniyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz