NATO'dan Uzun Menzilli Füze Çağrısı!

"Rusya'ya saldırıda kullanılsın"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Ukrayna, Rus topraklarına "uçan mobilyalarla" saldırıyor

Ukrayna'nın Rus toprağı Kursk'taki harekatı sürerken, NATO ülkeleri uzun menzilli füzeleri kullanabilmesi için Kiev'e izin verilmesini talep ediyor.

Kiev yönetiminin talebiyle dün düzenlenen büyükelçiler seviyesindeki NATO toplantısında yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik hava saldırılarını artırması kınandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya kendini savunması için ihtiyaç duyduğu ekipman ve mühimmatı sağlamaya devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Ancak Fransız haber ajansı AFP, bazı NATO ülkelerinin Rus toprağına saldırılarda Ukrayna'nın uzun menzilli füzeleri kullanabilmesi için izin çıkarılmasını talep ettiğini aktarıyor.

Bu taleplere Stoltenberg'in resmi açıklamasında yer verilmemişti. AFP, hangi ülkelerin talepte bulunduğuna dair bilgi paylaşmadı.

Öte yandan Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı uzun menzilli füze kullandığına dikkat çekerek, Kiev'in de saldırılara aynı şekilde cevap vermesi gerektiğini savundu. 

Sikorski, Ukrayna'ya tedarik edilen uzun menzilli füzelerin sayısının artırılmasının yanı sıra Rusya'nın Batı ülkelerindeki 320 milyar dolarlık malvarlığına doğrudan el konmasını da istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de dünkü açıklamasında uzun menzilli füzelerin Rus toprağına saldırıda kullanılmasına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması çağrısı yaptı. 

ABD başta olmak üzere Ukrayna'nın Batılı müttefikleri, bu tür hamlelerin Kremlin'le gerginliği tırmandıracağını savunarak, doğrudan Rus toprağına saldırılara izin vermiyor. 

Diğer yandan Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, Ukrayna'nın uzun menzilli drone'larını Batı menşeli teknolojilerle geliştirerek Rus toprağına saldırılar düzenlediğini yazıyor. 

Haberde, Ukrayna'nın Batılı ülkelerin sağladığı finansman ve teknolojiyi uzun menzilli saldırılar düzenlemek için kullandığı belirtiliyor. Bu tür operasyonların, NATO'dan herhangi bir izin çıkmamasına rağmen sürdürüldüğü ifade ediliyor. 

Operasyonlarda 750 kilometre menzile sahip AQ400 Scythe drone'ları kullanılıyor. Bu silahların genellikle ağaçtan yapıldığı ve eski mobilya fabrikalarında monte edildiği aktarılıyor. 

Drone'ları üreten Terminal Autonomy şirketi, Avustralyalı ve Ukraynalı iki ortak tarafından işletiliyor ve ABD'den finansman alıyor. 

Şirketin kurucularından Francisco Serra-Martins, drone'larını şöyle tanımlıyor: 

Bunlar uçan mobilyaya benziyor. Ikea gibi monte ediyoruz.

Ayrıca ABD merkezli veri analiz şirketi Palantir de Ukrayna ordusunun havan saldırılarını daha etkili hale getirebilmek için yazılımlar üretiyor. Aynı firma uzun menzilli drone'larla ilgili de destek sağlıyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz