Telegram CEO'su Pavel Durov Serbest Bırakıldı!

Tutuksuz yargılanacak olan Pavel Durov, Paris'te hakim karşısına çıkacak.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Telegram'ın CEO'su Pavel Durov, Çarşamba günü mesajlaşma platformunun yasadışı faaliyetler için kullanıldığı iddiaları üzerine dört gün süren sorgulamanın ardından serbest bırakıldı.

Fransız medyasının davaya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Rusya doğumlu teknoloji girişimcisi çarşamba günü öğleden sonra erken saatlerde olası bir iddianame için Paris adliyesine sevk edilmişti.

Paris savcılığından yapılan açıklamada, soruşturma hakiminin Pavel Durov'un "polis gözetimine son verdiği" ve tutuksuz yargılanacağı belirtildi.

Durov, geçen ay açılan ve 12 suç ihlali iddiasını içeren adli soruşturma kapsamında cumartesi günü Paris dışındaki Le Bourget Havaalanı'nda gözaltına alınmıştı.

İddialar arasında, platformunun çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinin satışı ile uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıldığı, dolandırıcılık, organize suç işlemlerine yataklık ve Telegram'ın yasaların gerektirdiği durumlarda soruşturmacılarla bilgi veya belge paylaşmayı reddettiği iddiaları yer alıyor.

Birden fazla vatandaşlığa sahip olan Durov'un kaçma riski, hakimlerin tutukluluk değerlendirmesine dahil etmeleri gereken bir faktör olarak görülüyordu.

Uluslararası öfke ve destek

Durov'un Fransa'da tutuklanması Rusya'da öfkeye neden olurken, bazı hükümet yetkilileri bunu siyasi amaçlı ve Batı'nın ifade özgürlüğü konusundaki çifte standardının kanıtı olarak nitelendirdi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Durov'un "yasal savunması için gerekli tüm haklara sahip olmasını" umduğunu söyledi. Peskov ayrıca Moskova yönetiminin bir Rus vatandaşı olarak Telegram CEO'suna "gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır" olduğunu ekledi.

Peskov, "Ancak Durov'un aynı zamanda Fransa vatandaşı olması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor," dedi.

Telegram'ın Şii teokrasisine meydan okuyan protestoların ardından yıllarca resmi olarak yasaklanmasına rağmen yaygın olarak kullanıldığı İran'da, Durov'un Fransa'da tutuklanması ile ilgili İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, internet yönetimini "ihlal edenlere" karşı "katı" davrandığı için Fransa'ya üstü kapalı bir övgüde bulundu.

Telegram, Şii teokrasisine meydan okuyan protestoların ardından yıllarca resmi olarak yasaklanmasına rağmen yaygın olarak kullanılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron pazartesi günü yaptığı açıklamada Durov'un tutuklanmasının siyasi bir hamle olmadığını, bağımsız bir soruşturmanın parçası olduğunu belirtti.

Macron, X'te ülkesinin ifade özgürlüğüne "derinden bağlı olduğunu" ancak "özgürlüklerin, vatandaşları korumak ve temel haklarına saygı göstermek için hem sosyal medyada hem de gerçek hayatta yasal bir çerçeve içinde korunduğunu" paylaştı.

Durov'un tutuklanmasının ardından platformunda yayınlanan bir açıklamada Telegram, Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğunu ve moderasyonunun "endüstri standartları dahilinde olduğunu ve sürekli geliştiğini" bildirdi.

Telegram'ın gönderisinde "Bir platformun veya sahibinin o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçma," denildi.

"Dünya çapında neredeyse bir milyar kullanıcı Telegram'ı iletişim aracı ve hayati bilgi kaynağı olarak kullanıyor. Bu durumun hızlı bir şekilde çözülmesini bekliyoruz. Telegram hepinizin yanında" ifadelerine yer verildi.

Durov'un ayrıca Telegram'ın merkezinin bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlığı da bulunuyor.

BAE Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, "davayı yakından takip ettiklerini" ve Fransa'dan Durov'a "gerekli tüm konsolosluk hizmetlerini acil bir şekilde" sağlamasını istediğini belirtildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz