Bil Bakalım Kalıcı Aşkın Sırrı Ne?

Sosyal bilimciler, ilişkilerin çiftler, çocukları ve hayattaki başarıları üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabilmek için 1970'lerden beri evlilikleri inceliyorlar.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Sosyal bilimciler, ilişkilerin çiftler, çocukları ve hayattaki başarıları üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabilmek için 1970'lerden beri evlilikleri inceliyorlar.

Bu, çiftleri gözlemlemek için laboratuvarlara getirmeyi de içeriyordu. Bu çalışmaların sonuçları, mutlu ilişkiler için birkaç önemli bileşene işaret etti, ancak bir çiftin geleceğini diğerlerinden daha fazla yapma veya bozma gücüne sahip bir bileşen var gibi görünüyor.

John Gottman adlı bir psikoloğun çalışmaları sayesinde , dünya bu konuda tonlarca şey öğrendi. 1986'da meslektaşı Robert Levenson ile birlikte Washington Üniversitesi'nde "Aşk Laboratuvarı"nı kurdu. İkili, yeni evlileri laboratuvara getirir ve etkileşimde bulunurken onları yakından izlerdi.

Gottman çalışmasının sonunda çiftleri iki ana gruba ayırdı: "Efendiler" ve "Felaketler".

Araştırmasının ardından altı yıl sonrasını takip etti ve "Felaketlerin" çoğunun dağıldığını, "Ustaların" çoğunluğunun ise hala mutlu bir şekilde birlikte olduğunu buldu.

Gottman "Ustalar" ve "Felaketler"den Ne Öğrendi?
Laboratuarda Gottman'ın verileri, "Felaketlerin" çoğu zaman birbirlerinin etrafında savaş ya da kaç modunda olma eğiliminde olduğunu gösterdi. Sohbet halindeyken taraflardan biri veya ikisi sürekli olarak diğerine saldırırdı. Bu gerçekleştiğinde ikisinin de tansiyonu yükselir, solunum hızları artardı.

Öte yandan "Ustalar" sakindi ve inanılmaz derecede bağlantılıydı. Aralarında çok fazla güven ve fiziksel rahatlık vardı, dolayısıyla vücut hayati değerleri (kalp ve solunum hızları) çok daha iyiydi.

Harika İlişkilerin Gizli Malzemesi...
NEZAKET.

Birbirine karşı nazik olan çiftler birlikte kalma eğilimindeydiler. Dönem.

Bu, birbirinize şüphe duymanın, bolca cesaretlendirmenin ve dikkatli dinlemenin faydasını sağlamak anlamına gelir. Diğerinin kendini güvende hissettiği olumlu bir ortam yaratmakla ilgilidir.

Elbette ilişkileri etkileyen başka unsurlar da var ama bunun güzelliği, birbirinize karşı nazik olmanın %100 bedava olması. Bu, herhangi bir anda hepimizin verebileceği bir karar.

Herhangi bir senaryoda (an ne kadar zor olursa olsun) sorulacak soru şudur: "Mümkün olan en nazik şeyi yapıyor veya söylüyor muyum?"

Kontrolden çıkmadan ve/veya pişman olacağınız bir şey söylemeden veya yapmadan önce kendinize bu soruyu sormayı deneyin. Ardından, ilişkinizin uzun ömürlü olması için doğru kararı verin.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz