İşte Saç Boyamanın 7 Yan Etkisi!

Saç boyalarının zararlı kimyasallarının saçlarınızın doğal parlaklığını almasına izin vermeyin.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Saç boyamak en keyifli aktivitelerden biridir. Peki saç boyamanın birden fazla yan etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Hiç şüphe yok ki boyaların olumsuz sonuçları olabilir. Bu yazımızda herkesin saçlarını boyamadan önce bilmesi gereken saç boyamanın zararlarını ele aldık. Başka bir saç boyama randevusu için salona gitmeden önce bunu okursanız bize daha sonra teşekkür edeceksiniz.

Saç Boyası Çeşitleri

Kalıcı Saç Boyaları: Saç gövdesinden geçerek kortekse ulaşırlar. En az on iki haftada bir rötuşlanmaları gerekir. Çoğu kalıcı boya, saç miline nüfuz etmek ve pH seviyesini yükseltmek için amonyak kullanır.

Yarı Kalıcı Saç Boyaları: Kortekse kısmen nüfuz ederken saç şaftı kütikülünü kaplarlar.

Geçici Saç Boyaları: Saç korteksine nüfuz etmezler ve birkaç haftada bir rötuş yapılması gerekir.

Bleach: Saçları açmak ve siyah ve kahverengi gibi koyu saçları sarı veya kırmızı gibi daha açık saç renklerine boyamak için kullanılır.

Amonyak İçermeyen Saç Boyaları: Yarı kalıcı saç boyaları olarak da adlandırılırlar. Amonyak içermezler ancak hidrojen peroksit , para-boyalar ve resorsinol i  içerirler . Bunlar saç üzerinde daha yumuşaktır.

Saç Boyamanın Yan Etkileri

Not: Aşağıda verilen tüm bilgiler aksi belirtilmedikçe kalıcı saç boyası ile ilgilidir.

Saç boyama sadece temel kimyadır. Her şey saçınızdaki pigmentler, boya, peroksit ve amonyaktaki pigmentler arasında gerçekleşen reaksiyonlarla ilgilidir. Kimyasallarla edindiğimiz onca deneyimle, kabul etmeye başladığımız tek şey, bunların genellikle iyi olmadığıdır. İşte nedeni:

1. Fazla İşleme

Kalıcı saç boyaları genellikle amonyak (veya buna benzer kimyasallar) ve peroksit içerir ( 1 ). Amonyak saç şaftınızı delip geçer ve peroksit saçınızdaki doğal pigmenti nötralize eder (veya beyazlatır), rengi soyar. Saçınızın korteksine ulaşmak ve doğal pigmentini ağartmak için saç kütiküllerini gevşetme işlemi, esasen saç hasarıdır.

Saçınızı bu kimyasallarla gereğinden fazla işlemden geçirmek, parlaklığını kaybetmesine, kolayca kırılmasına ve bazı aşırı durumlarda su ile yıkanmasına neden olur. İşlem görmüş saçlar, saç bakım uygulamaları ile bir nebze canlanabilirken, fazla işlem görmenin verdiği zararlardan kurtulmanın tek yolu ise saçlarınızı kestirmek.

2. Alerjik Reaksiyonlar

Alerjik reaksiyonlara neden olan saç boyaları nadir değildir, özellikle kalıcı saç boyaları yaygın bir alerjen olan parafenilendiamin içerdiğinden ( 2 ).

Kontakt dermatit i olan kişiler, boyalarda bulunan PPD ve diğer kimyasallar nedeniyle reaksiyonlara özellikle yatkındır .   Egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları olan kişiler de saçlarını boyamak için saç boyası kullanmaktan kaçınmalıdır. Daha hafif vakalarda, kalıcı boyalar kafa derinizde veya yüzünüz ve boynunuz gibi diğer hassas bölgelerde kaşıntıya, cilt tahrişine, kızarıklığa veya şişmeye neden olabilir.

Bu boyaları kullanırken akılda tutulması gereken bir diğer nokta ise, geçmişte alerjik reaksiyon geçirmemiş olmanız gelecekte de olmayacağı anlamına gelmez. Saçınızı ne kadar çok boyarsanız, ters reaksiyon gösterme olasılığınız o kadar artar.

3. Doğurganlık Üzerindeki Etkileri

Bu konuda araştırmalar tutarsızdır. Birkaç çalışma, saç ürünlerinin minimum sistemik absorpsiyonu olduğunu belirtmesine rağmen, saç boyaları aslında doğurganlığı veya hamileliği etkilemeyebilir . Bununla birlikte, uzun süre saç boyalarına maruz kalma riski taşıdıkları için, hamile kalmayı düşünüyorsanız veya hamileyseniz saç boyalarından kaçınmak daha iyidir.

4. Bakım

Bu teknik olarak bir yan etki olmasa da bazıları için neden olabilir. Pek çok insan, boyalı saçların bakımının ne kadar önemli olduğunun farkında değil. Bu, saçlarınız için zor olabilecek, her ay salona geri dönmenize neden olacak uzun vadeli bir taahhüttür.

Boyalı saçlar için özel olarak formüle edilmiş ürünler satın almanız gerekecektir. Birkaç stil düzenli rötuşlara ihtiyaç duyar ve genel olarak saçınızın çok fazla ekstra bakıma ihtiyacı vardır.

Sonradan işlem görmüş saçlar hasara karşı gerçekten savunmasızdır ve çok fazla zaman, sabır ve özen gerektirir. Saçınıza ihtiyacı olanı vermemek, parlaklıktan, parlaklıktan ve sağlıktan yoksun buklelere neden olur.

5. Konjonktivit

Saçınızı boyarken çok dikkatli davranmamak, kimyasalların yüzünüzün hassas bölgelerine temas etmesine neden olabilir. Bazı durumlarda, saç boyalarındaki kimyasalların gözünüze temas etmesi konjonktivite veya pembe göze neden olabilir ( 5  ) . Diğer durumlarda iltihaba ve ciddi rahatsızlığa neden olur.

6. Astım

Astım, saç boyalarına karşı ciddi bir alerjik reaksiyonun belirtilerinden biridir ( 6 ). Saç boyalarındaki kimyasalların sürekli solunması öksürüğe, hırıltıya, akciğer iltihabına, boğaz rahatsızlığına ve astım krizlerine yol açabilir.

7. Kanser

Kalıcı saç boyaları ilk çıktığında kanserojen (kansere neden olan) bileşiklere sahipti. Bu kimyasalların yerini alacak formüller değiştirilirken, saç boyalarının kansere yol açıp açmayacağı tartışması dinmedi (7 ) . Aksine kalıcı saç boyası kullanımı ile kanser arasında kesin bir bağlantı kurmak için daha fazla bilimsel araştırmaya ve çalışmaya ihtiyaç vardır.

İşte olası yan etki riskini en aza indirmek için alabileceğiniz bazı önlemler.

Saçınızı Boyatırken Alınacak Önlemler

Kalıcı saç boyası kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın. Bunun yerine yarı kalıcı ve yarı kalıcı saç renklerini tercih edebilirsiniz. Bunlar geçici olmakla birlikte kalıcı saç boyaları kadar zararlı kimyasallar içermezler.

Saçınızı boyamadan önce daima bir yama ve iplik testi yapın. Yama testi, olası bir alerjik reaksiyondan kaçınmanıza yardımcı olurken, iplik testi, saçınızın işlem görecek kadar sağlıklı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olur.

Saçınızı profesyonelce yaptırın. Saçınızı kendi başınıza renklendirmeye çalıştığınızda ters gidebilecek çok şey var. Saç felaketinden kaçınmak için güvendiğiniz bir profesyonele gidin.

Saçınızı daima iyi aydınlatılmış ve iyi havalandırılmış bir alanda boyayın. Yetersiz havalandırma göz ve burun tahrişine neden olabilir.

Araştırmanızı yapın ve çok fazla zararlı kimyasal kullanmayan güvenilir markaların ürünlerini kullanın, bu biraz fazladan para harcamanız gerektiği anlamına gelse bile.

Saçınızı renklendirmenin en güvenli yolu kalıcı saç boyalarından vazgeçip doğal saç boyama alternatiflerine geçmek olacaktır.

Doğal Alternatifler

Bu yöntemler size yalnızca ince sonuçlar verse de, kalıcı saç boyalarına harika bir alternatiftir ve saçınıza çok ihtiyaç duyduğu bir mola verir.

1. Kahve/Çay

Taze demlenmiş kahve veya çay, açık renkli saçları önemli ölçüde koyulaştırabilir ( 8 ). Yapmanız gereken tek şey, son durulama olarak demliği saçınıza dökmek ve havayla kurumaya bırakmak. Saçınızı bir dahaki sefere şampuanladığınızda renk çıkacaktır, ancak hiçbir yan etkisi olmadığı için işlemi tekrarlayabilirsiniz. Aslında, bazı çaylar saçınızın sağlığını ve dokusunu iyileştirebilir.

2. Gıda Boyası

Gıda boyası ve Kool-aid gibi pigmentli aromalı içecekler, bir dizi çılgın renk elde etmek için kullanılabilir. Gıda boyası veya Kool-aid ile saç kremini karıştırıp saçınıza uygulayın. Birkaç saat bekletin ve sonra suyla durulayın. Pancar gibi doğal boyaları kullanmak sentetik renklendirmeden daha güvenlidir .

3. Pancar ve Havuç Suyu

Sarı ve açık kumral saçlara kırmızı alt tonlar eklemek için genellikle pancar ve havuç suyu tedavisi kullanılır. 3 ölçü pancar suyu ile 1 ölçü havuç suyunu karıştırmanız ve karışımla saçınızı doyurmanız gerekiyor. Yaklaşık bir saat bekletin ve ardından şampuanla durulayın.

4. Kına

Kına , en popüler doğal saç boyama tedavilerinden biridir ( 9 ). Kına tozu ve sudan bir macun yapın ve bunu saçınıza uygulayın. Birkaç saat bekletin ve ardından şampuanlamaya ve saçınızı yumuşatmaya devam edin.

5. Limon ve Bal

Limon ve bal, saçınızı hafifletmek ve size doğal vurgular vermek için birlikte iyi çalışır. İki malzemeyi eşit oranlarda karıştırın ve saçınıza uygulayın. Bir saat güneşte oturun veya fön makinesi kullanarak ısı uygulayın. Karışımı şampuanla yıkayın ve ardından koşullandırmaya devam edin. Görünür sonuçlar elde etmek için bu işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.

Saç boyalarıyla oynamak eğlenceli ve heyecanlı olsa da çok sık yapılırsa saça zarar verebilir. Saç boyası serisinin yan etkileri, saça aşırı işlem yapma risklerini ve konjonktivit olasılığını içerir. Ayrıca parafenilendiamin gibi cilt tahrişine ve kızarıklığa neden olabilen ve ciddi vakalarda astım atağını tetikleyebilen bazı kimyasallara bağlı olarak alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Bu problemlerle karşılaşmamak için saçlarınızı boyatmadan önce ve boyadıktan sonra uygun önlemleri almalısınız. Saç rengi kullanımını sınırlamak veya kullanmaktan kaçınmak, bu komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Güvenli, doğal saç boyası alternatifleri de değerlendirebileceğiniz bir diğer seçenektir.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz