Ters Takiple İlgili Bilinmesi Gereken Bazı Hususlar

TERS TAKİPLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN BAZI HUSUSLAR

1. İpoteğin fekki davasından ziyade daha kolay bir yoldur.

2. Takip genel olarak alacaklının başvurusu üzerine başlatılır. Ancak ters takipte takip borçlu tarafından başlatılmaktadır.

3. Bu takipte İİK’nin 153. maddesi gereğince ipotek kaydının terkini istenmektedir.

4. İİK 153/1’de “… beyan ederse…” ibaresi kullanıldığı için bu takip için takip talebi hazırlanmasına gerek yoktur. Uygulamada dilekçe ile başvuru yapılmaktadır.

5. Bu takibin açılabilmesi için kural olarak ipotekle temin edilmiş ve vadesi gelmiş bir alacağın varlığı şarttır. Vadesi gelmeyen borcun borçlusu da işlemiş ve işleyecek tüm faizleri ödeme şartının yerine getirirse ters takip başlatabilir.

6. Bu takipte takibi başlatan borçlu, alacaklının gaip ve yerleşim yerinin olmadığını ya da alacaklının borcu almaktan imtina ettiğini ileri sürerek bu takibi açmaktadır.

7. Takip açıldıktan sonra icra müdürlüğü tapudan ve ilgili yerlerden gerekli belgeleri alarak dosyayı bilirkişiye tevdii eder ve ipotek bedelini hesaplattırır.

8. Hesap edilen bedel icra müdürlüğüne yatırıldıktan sonra icra müdürlüğü alacaklıya tebliğden itibaren on beş gün içinde daireye gelerek parayı almasını ve ipoteği çözmesini ister. Alacaklı talebi yerine getirmezse ve ipoteğin kaldırılmaması için makbul bir sebebin varlığın ileri sürmezse icra hukuk mahkemesi verilen paranın alacaklı adına icra müdürlüğünce saklanmasına ve ipotek kaydının terkinine karar verir.

9. İcra hukuk mahkemesinde açılacak olan dava ayrı bir esas almakta olup değişik iş değildir.

10. İcra hukuk mahkemesi tarafından verilen karar tapu müdürlüğüne tebliğ edilerek ipotekli taşınmazın sicilline geçirilir.

11. Bu takip imar ıslah ipoteği için yapılamaz. İmar ıslah ipoteği tarafların iradesi dışında yapılmaktadır. Ayrıca imar ıslah ipoteğinin hesaplanma yöntemi de farklıdır.

Avukat Hakan DİMDİK