Tahtakuruları İngiltere'ye Bela Oldu!

Birçok insanın hayallerini süsleyen ülkelerin başında gelen İngiltere’nin yaklaşık 2 bin yıldır başlarına bela olan bir küçük canavar.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Birçok insanın hayallerini süsleyen ülkelerin başında gelen İngiltere’nin yaklaşık 2 bin yıldır başlarına bela olan bir küçük canavar. Tahtakuruları bu ülkenin adeta başına bela kesildi.

Arkeologların ülkede yaptıkları araştırmalar sonucunda İngiltere’nin kuzeydoğusunda yer alan Hadrian Duvarının güneyinde yer alan Vindolanda’da tahtakurularının en eski kalıntılarını buldu. Bu kalıntılar Dublin üniversitesinde bir yüksek lisans öğrencisi tarafından keşfedildi.

Önce Milattan sonra 1. Yüzyılın sonunda inşa edilen ve yıllar sonra yeniden şekillendirilen Vindolanda’nın alt katmanlarında tahtakurularının vücutlarının orta kısımları keşfedildi.

ROMALILAR GETİRMİŞ OLABİLİR

Bu keşfin ardından Romalıların yine milattan sonra 43 yıllarında İngiltere’yi işgal etmesinin ardından tahtakurularını buraya bıraktıkları tezine bir dayanak olmuştur.

İngiltere’de bölge insanlarının sık sık banyo yapmalarına rağmen, İngiltere’de 2. Yüzyılın ortasından sonlarına doğru uzanan Warwickshire’daki Roma yerleşimi ve Avrupa topraklarında yer alan Antik Roma alanları da olmak üzere başka yerleşim yerlerinde de bu tahtakurularının kanıtları bulunabilmişti.

ORTADAN KALDIRMAK ÇOK ZOR

Sadece İngiltere ile de sınırlı değil, 2016 yılında yapılan çalışmalarda Viking ve Ortaçağ arkeolojik alanlarında da tahtakuruları bulundu.

Romalıların da İngilizlerden aşağı kalır yanı yoktu banyo yapması konusunda. Bu bulgular eşliğinde tahtakurularını ortadan kaldırmanın ne denli zor olduğu anlaşılıyor. Bu konuda uzmanlardan gelen “Romalılar son derece temiz olmaları ile ünlüler, buna rağmen bu kadar böceği bulmak bu durumla hayli zıt” yorumu da dikkat çekti.

ROMALILARIN BALYALARI İLE GELMİŞ OLABİLİRLER

Bu böcekleri aramak için Wyse Jackson geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Vindolanda’ya gitti ve burada yaptığı çalışmalarda Milattan sonra 100 ila 105 yılları arasındaki kazı katmanlarından birkaç toprak örneği çıkardı.

Böceklerin su ile tıkanmış malzemelerde çok iyi korunduklarını belirtip suya parafin mumu ekledi. Bu sayede böcek kalıntılarının yüzeye çıkma ihtimalleri arttı.

Tahtakurularının Romalılar ile birlikte İngiltere’ye getirdikleri malzemeler ile aracılığı ile ülkeye girmiş olabileceğini aktaran Wyse Jackson, şunları söyledi:

Romalılar kamplarını kurarlarken fazlaca giysi, saman ve tahılı da beraberlerinde getiriyordu. Tahtakurularının bu eşyalar eşliğinde İngiltere’ye girdiği tahmin ediliyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz