Nükleer Santralde Çıkan Yangın Söndürüldü!

Ukrayna'da Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan ve Rus ordusunun kontrolünde bulunan Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nin soğutma sisteminde çıkan yangın söndürüldü.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Ukrayna’nın saldırısı nedeniyle Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) soğutma sisteminde yangın çıktığı, santralin faaliyetine ilişkin herhangi bir tehlikenin ise bulunmadığı bildirilmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, "Bu pervasız saldırılar santraldeki nükleer güvenliği tehlikeye atmakta ve nükleer kaza riskini arttırmaktadır. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır" açıklamasını yaptı.

Moskova ve Kiev, saldırı için birbirlerini suçladı. 

Rusya'nın ilhak ettiği Zaporijya’nın Bölge Valisi Yevgeniy Balitskiy ise  Ukrayna ordusunun top atışlarıyla gerçekleştirdiği saldırı nedeniyle Zaporijya NGS’nin soğutma sisteminde yangın çıktığını belirtti ve “Santralde bulunan altı ünite soğuk durdurma durumunda, patlama veya başka bir tehlike bulunmuyor” dedi.

Rus devlet haber ajansı TASS'ın Rusya'nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'a dayandırdığı haberine göre, santralde çıkan ana yangının söndürüldüğü açıklandı.

Ukrayna'nın nükleer enerji şirketi Energoatom iseTelegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada soğutma kulelerinden birinin ve diğer ekipmanların hasar gördüğünü söyledi.

TASS da Rosatom'un açıklamasına atıfta bulunarak bir soğutma kulesinin hasar gördüğünü bildirdi.

Yerel Rus acil durum bakanlığı temsilcilerine atıfta bulunan TASS, bunun çalışmayan bir kule olduğunu kaydetti.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Güç Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor.

Santral, Mart 2022'de Ruslar tarafından ele geçirilmişti.

Halihazırda Rus ordusu kontrolünde olan santralin çevresinde topçu saldırıları yaşanırken, Ukrayna ve Rusya saldırılar konusunda birbirini suçlamıştı.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz