Japonlar Canlı Deriye Sahip İnsansı Robot Geliştirdi!

Japonya'daki araştırmacılar tarafından canlı deri dokusundan yapılmış bir yüze sahip ürpertici insansı robot üretildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bilim kurgu filmlerinde insansı robotlar o kadar gerçekçi ki onları gerçek bir insandan ayırmak neredeyse imkansız.

Şimdi Japonya'daki bilim insanları, bu filmleri gerçeğe dönüştürmeye bir adım daha yaklaştı.

Tokyo Üniversitesi'nden uzmanlar, laboratuvarda yetiştirilen insan derisinden robotik bir yüz geliştirdi.

Tüyler ürpertici videoda, tuhaf pembe yüzün sanki bir peynir gibi gülümsemeye çalıştığı görülüyor.

Hasar görünce kendini iyileştiriyor

Bilim insanlarına göre, gerçek deriye sahip robotlar yalnızca 'giderek daha gerçekçi bir görünüme' sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda hasar gördüklerinde kendilerini iyileştirebiliyor.

Araştırma, Tokyo Üniversitesi'nden Profesör Shoji Takeuchi tarafından yürütüldü ve Cell Reports Physical Science dergisindeki yeni bir çalışmada ayrıntılı olarak anlatıldı.

Profesör Takeuchi'nin laboratuvarı, biyolojik kas dokusunu, 3D baskılı laboratuvarda yetiştirilen etleri ve iyileşebilen özel tasarlanmış deriyi kullanarak yürüyen mini robotlar üretti.

Profesör Takeuchi, 'İnsanlarla aynı yüzey malzemesi ve yapıya sahip bir yüz geliştirerek, insan görünümünü bir dereceye kadar taklit etmeyi başardık.' dedi.

'Mühendislik ürünü cilt dokusu', kültürlü etin geliştirilmesine benzer şekilde, insan deri hücrelerinden bir örnek alınarak bunların laboratuvarda yetiştirilmesiyle yapılıyor.

Hücre kültürlerinden canlı deri üretmenin kendine has zorlukları olsa da en zorlu kısım, derinin akrilik bazlı reçineden yapılmış robotik bir yüze bağlanmasını sağlamaktı.

Önceki yöntemler mini çapalar veya kancalar içeriyordu ancak bunlar, deri kaplamaları alabilecek ve hareket sırasında hasara neden olabilecek yüzey türlerini sınırlıyordu.

Deriyi yapıştırmak için özel jel kullanıldı

Bunun yerine ekip, yapışma için özel bir kolajen jeli kullandı ve robotun yüzüne özel delikler açarak laboratuvarda yetiştirilen cilt katmanının tutunmasına yardımcı oldu.

Küçük deliklerin dikkatli bir şekilde tasarlanmasıyla, araştırmacılar herhangi bir yüzey şeklinin üzerine deri uygulanabileceğini söylüyor.

Yüzünde deri bulunan robotlar, kendi kendini iyileştirme, yerleşik algılama yeteneklerine ve "giderek daha gerçekçi bir görünüme" sahip.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz