Gerçek ve Yapay: Beyni Hangisi Daha Fazla Tahrik Ediyor?
Kadınlar, erkeklerden daha farklı tepkiler verdi
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Bilim insanları yapay zekayla üretildiği düşünülen resimlerin, gerçek olanlar kadar cinsel arzu uyandırmadığını buldu.
Yapay zekanın son yıllarda hızla gelişmesiyle beraber bu araçların ürettiği görüntüler de günlük hayatın parçası haline geldi. Bunlar arasında cinsel içerikli görüntüler öne çıkarken, kişilerin rızası dışında üretilip yayılanlar toplumda endişe yaratıyor.
İtalya ve Finlandiya'dan araştırmacılar, bu teknolojilerle üretilen veya üretildiği sanılan resimlere insanların nasıl tepki verdiğini öğrenme amacıyla iki aşamalı bir çalışma yürüttü.
Bulgularını Cognition and Emotion adlı bilimsel dergide yayımlayan ekip, iç çamaşırı veya mayo giyen kadın ve erkek resimlerini 57 katılımcıya gösterdi. İnternet üzerinden yapılan çalışmalarda katılımcıların görüntülerden ne kadar tahrik olduklarını bildirmeleri istendi.
Daha sonra katılımcılara hangi görüntülerin yapay zeka tarafından üretildiğini düşündükleri soruldu. Çalışmanın ikinci kısmında 108 katılımcıyla aynı test yapılırken, bu sefer görüntülere sahte veya gerçek olduklarını belirten etiketler eklendi.
Araştırmada kullanılan bütün resimler gerçek insanlara aitti. Makalenin yazarları arasında yer alan Alessandro Demichelis ve Alessandro Ansani, PsyPost'a yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Bir görüntünün gerçek olduğunu ya da olmadığını düşünmenin, katılımcıların bildirdiği uyarılma seviyelerini ne kadar etkilediğini anlamak istedik.
Bilim insanları iki çalışmadaki katılımcıların da yapay zeka ürünü olduğunu düşündükleri görseller karşında daha az cinsel uyarım kaydetti. Bununla beraber erkeklerin, sahte olduğunu düşündüğü görüntüler karşısında kadınlardan daha kolay arzu duyduğu bulundu.
Demichelis ve Ansani çalışmanın sonuçlarını şöyle değerlendiriyor:
Bulgularımız yapay yolla üretildiğine inanılan fotoğrafların, gerçek olduğu düşünülenlere kıyasla daha az arzu uyandırdığı görüşünü destekliyor. Ancak sahte olduğu iddia edilen görüntülerin özellikle erkeklerde, daha düşük seviyede olsa da cinsel uyarım yaratabildiğini gördük.
Araştırmacılar yapay zekanın hem faydaları hem de zararları olduğunu belirterek bu teknolojiler varlığını sürdürmesine karşın toplumun "yapaylık karşısında gerçek insanları" tercih ettiğini ekliyor:
Bulgularımız, bunların cinsel uyarılma alanında 'gerçek' dünyanın yerini almayacağını gösteriyor çünkü bir görüntünün yapay zeka tarafından üretildiğine inanılması bile uyarımı azaltmaya yetiyor.
Çalışmanın, sadece heteroseksüel katılımcıları içermesi ve cinsel uyarımı iç çamaşırı giyen modeller üzerinden değerlendirmesi gibi sınırlılıkları var. Farklı cinsel yönelime sahip kişilerde veya başka uyaranlarla yapılan deneylerde bu sonuçlar görülmeyebilir. Ayrıca kişilerin arzu düzeylerini kendilerinin bildirmesi de bir başka sınırlılık.
Araştırmacılar bundan sonra gerçek ve yapay zeka ürünü görüntüler kullanarak benzer çalışmalar yürütmeyi planlıyor.
YORUMLAR
Yorum Yap