Türkiye’nin Süper Bilgisayarı ARF Tanıtıldı!

Peki Türkiye’nin süper bilgisayarı ARF ile neler yapılabilir? İşte detaylar…

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

55 bin çekirdeği sahip süper bilgisayar ARF bugün Ankara’da düzenlene törenle birlikte tanıtıldı. Adını Ordinaryüs Profesör Doktor Cahit Arf’tan alan bilgisayar 35 bin dizüstü bilgisayarın birlikte yaptığı işlemleri tek başına yapıyor. Peki Türkiye’nin süper bilgisayarı ARF ile neler yapılabilir? İşte detaylar…

Türkiye’nin süper bilgisayarı ARF hangi alanlarda kullanılacak? Hangi işlemleri yapabiliyor?

Adını Türk bilim insanı Ordinaryüs Profesör Doktor Cahit Arf’tan alan ARF süper bilgisayar bugün TÜBİTAK Ankara’da düzenlenen törenle birlikte tanıtıldı. Ankara’da bu yıl açılan yeni veri merkezinde kullanılmak üzere geliştirilen ARF’in tanıtım törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da katıldı.

Dünyanın en donanımlı bilgisayarları arasında 313. sıraya sahip olan ARF, toplamda 55 bin çekirdeğe sahip. Sıvı soğutmalı bir sisteme sahip olan ARF, 80 binden fazla hesaplama çekirdeğine erişebiliyor. 35 bin dizüstü bilgisayara eş değer olarak tanıtılan ARF, TÜBİTAK ve diğer Türk araştırma enstitülerinin yapacağı işlerde kullanılmak üzere tasarlandı.

İlerleyen dönemlerde ARF; savunma sanayi, ilaç sektörü, hastalık tespiti, üretim, tarım ve daha birçok alanda ihtiyaç duyulan simülasyon sistemlerinin tasarlanmasında kullanılacak. Ayrıca Ankara’da açılmış olan yeni veri merkezinin de en büyük hafızalarından biri haline gelecek.

ARF ile birlikte yeni dönemin trendlerinden biri olan yapay zeka modelleri de geliştirilecek. Özellikle mühendislik alanında ihtiyaç duyulan geniş kapsamlı ve karmaşık yapay zeka modelleri ARF sayesinde tasarlanıp geliştirilebilecek.

2023 yılında ilk yatırımı yapılan ARF, 2024 yılının Haziran ayında tanıtıldı. Türkiye’nin süper bilgisayarı unvanına sahip ARF ile yapılacak olan araştırmalar önümüzdeki günlerde açıklanacak. Araştırma sonuçları Türk bilim ve sanayisi adına büyük önem arz ediyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz