Bu Vitaminlerin Eksikliği Saçları Beyazlatıyor!

Peki hangi vitaminlerin eksikliği saç beyazlatıyor?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Saçların zamanla beyazlaması doğal bir süreç olsa da, günümüzde pek çok genç, hatta ergenlik çağındaki bireyler bile bu durumla karşı karşıya kalıyor. Saçların beyazlamasında pek çok faktör rol oynuyor. Bunlardan biri de vitamin eksikliği olabilir. Peki hangi vitaminlerin eksikliği saç beyazlatıyor?

Saç beyazlaması karmaşık bir süreç olup, genetik yatkınlık, beslenme alışkanlıkları ve stres gibi birçok faktörden etkilenir. Beslenme alışkanlıkları da saç sağlığını etkiler. Özellikle bazı vitaminlerin eksikliği, melanin üretimini olumsuz etkileyerek saçların beyazlamasına neden olabilir. Peki, hangi vitamin eksikliği saç beyazlatır? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik...

HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİ SAÇ BEYZALATIR?
B-6, B-12, biyotin, D vitamini veya E vitamini eksiklikleri saçların erken beyazlamasına katkıda bulunabilir. B12 vitamini eksikliği çocuklarda dahi saç beyazlamasına neden olabilirken, folik asit eksikliği ise proteinin vücut tarafından işlenmesinde sorunlara yol açarak saçları erken beyazlatabilir. 

SAÇ NEDEN BEYAZLAR?
İnsan vücudunda milyonlarca saç kökü veya cildi kaplayan küçük keseler bulunur. Saç köklerinde melanin olarak bilinen pigment hücreleri bulunur. Bu hücreler saçınıza rengini verir. Ancak zamanla, saç folikülleri pigmentleri kaybederek saçların beyazlamasına neden olabilir.

Saçların erken dönemlerde beyazlamasına sebep olan etkenler şunlardır:

- Yaş
- Genler
- Melanin eksikliği
- Hormonlar (Trioid bozukluğu)
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Werner sendromu
- Uzun süreli stres veya travmalar
- Kimyasal saç boyaları ve saç ürünleri
- Oksidatif stres (Güneş ışınları, hava kirliliği vs.)
- Hidrojen peroksit
- Sigara içmek

Otoimmün bir hastalık da saçların erkenden beyazlamasına neden olabilir. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı zamandır. Alopesi ve vitiligo durumunda, bağışıklık sistemi saça saldırabilir ve pigment kaybına neden olabilir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz