Bir Araba Kazasında Ölme İhtimalleri Nelerdir?

Hayatınızın herhangi bir noktasında bir araba kazasında ölme ihtimaliniz yüzde birin biraz altında, ancak herhangi bir yılda bir araba kazasında ölme şansınız çok daha düşük.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Hayatınızın herhangi bir noktasında bir araba kazasında ölme ihtimaliniz yüzde birin biraz altında, ancak herhangi bir yılda bir araba kazasında ölme şansınız çok daha düşük. Bu istatistikleri öğrenmek, riski karşılaştırmanıza ve kaza ölüm oranını biraz daha anlamanıza yardımcı olabilir.

Araba kazalarından kaynaklanan ölümlere ilişkin mevcut istatistiklerin birkaç yıllık gecikme süresi var, bu nedenle buradaki rakamlar 2020'den. Yine de, bu rakamlar bazı önemli bilgiler sunuyor. Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi, bir motorlu araç kazasında ölme olasılığının 101'de 1 olduğunu belirtiyor. Bu, ortalama bir Amerikalı için bir araba kazasında ölme olasılığının %0,99 olduğu anlamına geliyor. Bu yüksek görünse de, bağlam içinde anlamak önemlidir.

Ömür Boyu Risk Ne Demektir?
Ömür boyu risk, anlaşılması zor bir kavram olabilir. Ne yazık ki, herkes bir şeyden ölecek, ancak ömür boyu risk, belirli bir şeyden ölme şansını azaltmaya yardımcı olur. Gerçek şu ki, insanların %100'ü ölecek, ancak yüzde birinden biraz daha azı bir araba kazasında ölecek. Bu, herhangi bir yılda bir araba kazasında ölme şansınızla hiç de aynı değil.

Diğer Ömür Boyu Risklerle Karşılaştırıldığında Bir Araba Kazasında Ölme Şansı
101'de 1'lik bir araba kazasında ölme şansı rahatsız edici derecede yüksek görünebilir, ancak aslında başka bir nedenden ölme şansınızdan çok daha düşüktür. Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi'ne göre, ortalama bir Amerikalı aşağıdaki yaşam boyu risklere sahiptir:

Kalp hastalığı - %16,67 veya 6'da 1'i kalp hastalığından ölüyor. Bu, bir motorlu araç kazasında ölme riskinin 16 katından fazladır.
Kanser - %14,29 veya 7'de 1'i kanserden ölüyor, bu da bu ölüm nedenini bir araba kazasından yaklaşık 15 kat daha fazla yapıyor.
Opioid doz aşımı - %1,49 veya 67 kişiden 1'i aşırı dozda opioidlerden ölecektir. Bu, araç kazalarında ölen insan sayısının yaklaşık 1,5 katı.
Düşmeler - %0,98 veya 102'de 1 kişi düşme nedeniyle ölecek, bu da araba kazalarıyla yaklaşık aynı sayıda ölümle sonuçlanacak.
Uçak - Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi, uçak ölümlerinin risk hesaplamalarına dahil edilemeyecek kadar nadir olduğunu bildirdiği için, bir araba kazasında bir uçağa kıyasla ölme olasılığı hesaplanamıyor.
Yılda Bir Araba Kazasında Ölme Olasılığı: 8.527'de 1
Yaşam boyu risk, yaşam sürenizin herhangi bir noktasında bir kazada ölme şansınızı anlamanıza yardımcı olabilir, ancak bir yıl içinde bir araba kazasında ölme olasılığı söz konusu olduğunda tablo biraz daha kafa karıştırıcıdır. Bu risk yasalara, hız sınırlarına, ekonomiye, motorlu araç güvenlik özelliklerine ve diğer birçok faktöre bağlı olarak yıla göre değişir. Ancak, 2020 için mevcut istatistikler var.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından 2020'de Motorlu Taşıt Kazalarına Genel Bakış'a göre , 2020'de motorlu taşıt kazalarında 38.824 kişi öldü . Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu, o yılki nüfusun 331.449.281 olduğunu bildiriyor. Bu, ABD nüfusunun %0,012'sinin 2020'de bir araba kazasında öldüğü anlamına gelir. Bu, 8.527 kişide 1'dir.

Her Araba Kullandığınızda Bir Araba Kazasında Ölme Şansı: 7.142.900'de 1
Hesaplaması zor olabilecek başka bir istatistik, direksiyona her geçtiğinizde bir araba kazasında ölme şansınızdır. Bunu kafa karıştırıcı yapan birkaç faktör var. İlk olarak, mil başına kaç ölümcül kaza olduğunu bilmeniz gerekir. O zaman ortalama bir Amerikalının tek bir araba yolculuğunda kaç mil sürdüğünü bilmeniz gerekir. Neyse ki, bu istatistikler mevcuttur.

NHTSA'nın 2020'deki Motorlu Taşıt Kazalarına Genel Bakışı, seyahat edilen her 100 milyon araç mili için 1,34 ölüm vakası olduğunu bildiriyor. Ulaştırma İstatistikleri Bürosu'na göre , herhangi bir amaçla araba kullanan bir kişinin ortalama yolculuk uzunluğu 17,7 mildir. Bunu yukarıda belirtilen 100 milyon araç miline bölersek, bu 9.345.794 yolculuk başına 1,34 ölüm veya arabaya her bindiğinizde ölümcül bir araba kazasında %0,000014 ölüm şansı demektir. Oranınız 7.142.900'de 1.

Mil Başına Araba Kazasında Ölme İhtimali: 74.626.866'da 1
Seyahat edilen her 100 milyon mil için 1,34 ölüme ilişkin NHTSA istatistiğini kullanarak, 1 mil sürüşte bir araba kazasında ölme olasılığınızı bulabilirsiniz. Her bir mili sürdüğünüzde %0,000001 ölme şansınız var, bu yaklaşık 74.626.866'da 1'dir.

Unutmayın, bu bir ortalamadır. Kullanmakta olduğunuz milin türü, güvenliğiniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Geceleri buzlu bir dağ yolunda bir mil sürmek, trafiğin çok az olduğu, iyi tasarlanmış bir otoyolda araba kullanmakla aynı şey değildir.

Ortalama Kaza İstatistikleri ve Kişisel Riskiniz
Arabada emniyet kemerini takan kadın
Bir araba kazasında ölmeye ilişkin istatistikler, belirli senaryolara değil, ortalamalara dayanmaktadır. Herhangi bir matematiksel olasılıkta olduğu gibi, bir araba kazasında ölme olasılığı için ne sıklıkta araç kullandığınızı, mesleğinizi ve ortalama mesafeyi göz önünde bulundurmalısınız. Sürüş geçmişiniz, emniyet kemeri takıp takmadığınız, alkol tüketiminiz, yaşadığınız yerdeki trafik ve hava koşulları ve diğer ayrıntılar da önemlidir. Tüm bu faktörler, bir araba kazasında olma ihtimalinizin yanı sıra bir kazada ölme ihtimalinizde önemli bir rol oynayabilir.

Örneğin, nadiren bir arabaya binen veya araba kullanan birinin, bir araba kazasında ortalama ölme şansı çok daha düşüktür. Tersine, tüm gün kötü havalarda araç kullanan, emniyet kemeri takmayan ve trafik ihlali geçmişi olan birinin bir araba kazasında ölme olasılığı ortalamanın çok üzerinde olabilir.

Ölümcül Kazaların %45'i Riskli Davranışlar İçeriyor
NHTSA'ya göre 2020'deki ölümcül araba kazalarının %45'i, aşağıdaki riskli davranışlardan bir veya daha fazlasını sergileyen bir sürücüyü içeriyordu:

emniyet kemeri takmamak
Araba kullanmadan önce alkol tüketmek
Belirtilen hız sınırının üzerinde araç kullanmak
Ölümlerin %69'u Kentsel Alanlarda Gerçekleşti
Şehir içi ortamlarda araç kullanıyorsanız, ölümcül bir kaza geçirme olasılığınız biraz daha yüksek olabilir. Motorlu araç kazalarında meydana gelen ölümlerin üçte ikisinden biraz fazlası bir şehrin yakınında meydana geldi.

Yaşa ve Cinsiyete Göre Araba Kazasında Ölme İstatistikleri
Yaşınız ve cinsiyetiniz de bir araba kazasında ölme olasılığınızı etkileyebilir. Bu, kişisel riskinizi değerlendirirken akılda tutulması gereken önemli bir bilgidir.

Erkek Ölümleri Kadınlardan Daha Yaygın
Erkeklerin bir araba kazasında ölme olasılığı çok daha yüksektir. Aslında, NHTSA ölümlerin %72,2'sinin erkek, %27,8'inin kadın olduğunu bildiriyor. Bu, bir araba kazasında ölme olasılığının kadınlara göre 2,6 kat daha fazla olduğu anlamına gelir.

Araba Kazası Nedeniyle Genç Ölüm İstatistikleri
Gençler, tüm yaş grupları arasında en yüksek trafik ölüm oranlarından birine sahiptir. CDC , 2019'da 13 ila 19 yaşları arasındaki yaklaşık 2.400 Amerikalı gencin araba kazalarında öldüğünü bildirdi . 258.000 genç yaralandı ve acil servislerde tedavi edildi. Bu, her gün bir araba kazasında ölen altıdan fazla gencin ortalamasıydı. Bu yaş grubunun bir araba kazasında ölme olasılığı, 20 yaş ve üstü insanlara göre üç kat daha fazladır.

Yaşlılar İçin Yüksek Risk
üstü açık araba kullanan kıdemli beyaz adam
Getty Images aracılığıyla Marc Romanelli / Tetra görüntüleri
65 yaş ve üstü kişilerde de yüksek oranda trafik kazası ölümleri var. Kayıtlar, 2020'de 6.549 yaşlı kişinin kazalarda öldüğünü gösteriyor. NHSTA'ya göre, 65 yaş ve üstü kişiler ülke çapındaki araba kazalarında meydana gelen ölümlerin yaklaşık %17'sini oluşturuyor.

Bir Araba Kazasında Ölme Olasılığının En Yüksek ve En Düşük Olduğu Eyaletler
Yaşadığınız yer, bir araba kazasında ölme şansınızı da etkileyebilir. Motorlu araç kazalarının neden olduğu ölümler bir eyaletten diğerine dalgalanıyor. Bazı eyaletlerde kamyonetler için daha yüksek ölüm oranı varken, diğer eyaletlerde arabalar için daha yüksek ölüm oranı var. Tarımsal bir eyalet, arabaların ulaşım için daha yaygın olduğu birçok büyük şehre sahip bir eyaletten daha fazla kamyonete ve SUV'a sahip olacağından, bunun çoğu bir eyaletin ekonomisine bağlıdır.

Her eyalet farklı bir nüfusa sahip olduğu için, seyahat edilen 100 milyon araç mili başına ölümlü kaza sayısına bakmak en mantıklısı. Ulusal ortalamanın, seyahat edilen 100 milyon araç mili başına 1,34 ölüm olduğunu unutmayın.

Ölüm Oranının En Yüksek Olduğu Eyaletler
Aşağıdaki eyaletler en çok ölüme sahiptir:

Güney Karolina - Güney Karolina, seyahat edilen her 100 milyon araç mili başına 1,97 motorlu araç ölümü ile ülkedeki en yüksek trafik ölümlerine sahiptir.
Mississippi - Mississippi, seyahat edilen 100 milyon araç mili başına 1,9 ölümle en yüksek ikinci orana sahiptir.
Arkansas - Arkansas yollarında seyahat edilen her 100 milyon araç mili için 1,88 ölüm meydana geliyor ve bu eyaleti en yüksek üçüncü eyalet yapıyor.
Montana - Katedilen 100 milyon araç mili başına 1,76 araba kazasında ölüm oranıyla Montana, ülkedeki en yüksek dördüncü orana sahiptir.
Ölüm Oranının En Düşük Olduğu Eyaletler
Düşük trafik ölüm oranlarıyla öne çıkan eyaletler de var:

Massachusetts - Massachusets, seyahat edilen 100 milyon araç mili başına 0,63 ölümle bir araba kazasında ölme ihtimalinin en düşük olduğu yer.
Minnesota - Minnesota'da yaşıyorsanız, seyahat edilen 100 milyon araç mili başına yalnızca 0,76 ölüm oranıyla bir araba kazasında ölme ihtimaliniz en düşük ikinci ülkesiniz.
New Hampshire - Araba kazası ölümleri açısından en güvenli üçüncü eyalet olarak gelen New Hampshire, seyahat edilen 100 milyon araç mili başına 0,87 ölüm oranına sahiptir.
New Jersey - New Jersey, seyahat edilen 100 milyon araç mili başına 0,88 araba kazasında ölümle dördüncü en düşük ölüm seviyesine sahiptir.

Araç Sayısına Göre Araç Ölümleri
NHTSA, aracın türünü ve kazalara karışan tek bir araç mı yoksa birden fazla araç mı olduğunu izler. Bu, kişisel riskiniz hakkında biraz daha bilgi sahibi olmanıza yardımcı olabilir.

Tek araç - 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) araç kazalarına bağlı ölümlerin %56'sı tek araç kazalarıydı. Bu, kazaya sadece bir arabanın karıştığı anlamına geliyor.
Birden fazla araç - Araba kazalarında meydana gelen ölümlerin %44'ü birden fazla aracı kapsıyor.
Sıfıra Giden Yol
Ulusal Güvenlik Konseyi, son birkaç yılda birçok devletin uyguladığı çeşitli risk azaltma eylemlerinin bazılarına öncülük ediyor. Şimdiye kadar birçok şehir, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Sıfıra Giden Yol Programı tarafından belirlenen değişikliği başlattı . Program, 2050'yi ABD'deki Road to Zero'daki karayolu ölümlerini sona erdirme hedeflerini gerçekleştirme yılı olarak belirliyor ve bilinen yüksek kaza alanlarının yeniden tasarlanması ve kandaki alkol seviyeleri için yasal sınırın düşürülmesi yoluyla sokakları daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.

Dünya Çapında Bir Araba Kazasında Ölme İhtimalleri Nelerdir?
CDC'ye (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) göre , her yıl dünya çapında 1.35 milyon insan araç kazalarında ölüyor. Güvenli Uluslararası Karayolu Seyahati Derneği , dünya çapında her gün 3.700 kişinin bir trafik kazasında hayatını kaybettiğini bildiriyor. Bu ölümlerin %50'den fazlası yayalar, bisikletliler ve motosikletliler. Bu, trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri dünya çapında önde gelen sekizinci ölüm nedeni haline getiriyor. DSÖ'ye (Dünya Sağlık Örgütü) göre , 22 ülke karayoluyla ilgili ölümleri azaltmak amacıyla en iyi uygulamaları uygulamak için yasalarını değiştirdi.

Dünya Çapında Gelir Grubuna Göre Araba Kazası Ölümleri
Dünya çapında en fazla sayıda ölüm, düşük ve orta gelir grubundaki insanlardır. Bu, trafikle ilgili ölümlerin kabaca %90'ı. İronik olarak, dünyadaki araçların yalnızca %60'ı bu gelir grubundaki nüfusa ait.

Bir Araba Kazasında Ölmekle İlgili Daha Fazla Dünya İstatistikleri
Dünya çapındaki diğer istatistikler şunları içerir:

Trafik ölümleri, 5 ila 14 yaş arası çocuklarda 1 numaralı ölüm nedenidir.
Trafik ölümleri, 15 ila 29 yaş arasındaki genç yetişkinlerde 1 numaralı ölüm nedenidir.
Her 24 saniyede bir kişi trafik kazasında/kazasında ölüyor.
Bir Araç Kazasından Ölme İhtimalinizi Azaltma
Bir araba kazasında ölme olasılığınız hiçbir zaman sıfır değildir, ancak ölümcül kazalara karışan faktörlerin çoğu sizin kontrolünüz altındadır. Çeşitli istatistikleri kullanarak bir model görmeye başlayabilirsiniz. Alkollü araç kullanmıyorsanız, her zaman emniyet kemerinizi takarsanız, hız limitlerine uyarsanız ve mümkün olduğunca güvenli sürüş uygulamalarını kullanırsanız, trafik kazası riskinizi azaltabilir ve kendinize biraz daha huzur verebilirsiniz.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz