Boşanma Pişmanlığıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Boşandığınız için pişmansanız, yalnız olmadığınızı bilin...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Boşandığınız için pişmansanız, yalnız olmadığınızı bilin. Pişmanlığınızın arkasındaki nedenleri anlamak, deneyiminizi işlemek için uygun araçları bulmanıza yardımcı olabilir.

Boşanmaktan Pişman Olanlara Tavsiyeler

Arkadaşlarınızdan, aile üyelerinden ve iş arkadaşlarınızdan, sevgi ve ilgiyle söylense de şu anda size yardımcı gelmeyebilecek tavsiyeler duyabilirsiniz. Eşsiz duygusal sürecinizi derinlemesine araştırmak, hissettiğiniz boşanma pişmanlığını anlamanın en iyi yollarından biridir.

Boşanma Konusunda Suçlu Hissetmeyi Nasıl Durdurabilirim?

Suçluluk, başkaları için rahatsız edici veya incitici görünen bir şey hakkında kötü hissedildiğinde ortaya çıkabilen, karmaşık ve sosyal olarak başlatılan bir duygudur. Çoğu zaman, bireyler başkalarının tepkilerine tepki olarak suçluluk hissederken, utanç sosyal bileşen olmadan da ortaya çıkabilen doğası gereği kişisel bir duygudur. Eşsiz suçluluk duygunuz ilk ortaya çıktığında ve bu duyguyu tetiklemede kimin parmağı olabileceğini düşünün. Hakkında düşün:

Evliliğinizi bir kez daha denemek istediğiniz için kendinizi suçlu hissediyor musunuz?

Partnerinizi incittiğiniz için kendinizi suçlu hissediyor musunuz?

Boşanmaya eski eşinizin tepkisinden dolayı kendinizi suçlu hissediyor musunuz?

Arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz, davranışlarınız hakkında kendinizi kötü hissetmenize neden olan açıklamalar yaptıkları için kendinizi suçlu hissediyor musunuz?

Suçluluğum nereden geliyor? Suçluluğumu körükleyen faktörler nelerdir?

Bir şeyi hissetmekten öylece vazgeçemezken, neden suçlu hissettiğinizi anlamak, bu duyguyu sağlıklı bir şekilde işlemenize yardımcı olabilir. Tipik olarak, duygular yargılamadan özgürce keşfedildiğinde, zirveye çıkma ve ardından yoğunlukları yavaş yavaş azalma eğilimindedir.

Pişmanlık Duygusundan Nasıl Kurtulabilirim?

Eşinden boşanma sürecinde olan veya çoktan boşamış olan bazı kişiler, boşanma pişmanlığının ne zaman başlayacağını merak ederler. Bazıları için pişmanlık anında ortaya çıkabilirken, diğerleri için boşanma kararından pişmanlık duyduklarını fark etmeleri yıllar alabilir. . Eşinizi özlediğiniz için boşandığınız için pişman olup olmadığınızı anlamanız önemlidir, buna karşılık boşanma süreci daha uzun sürdü ve duygusal olarak beklenenden daha yorucu oldu. Başka bir deyişle, eşinizi özlüyor musunuz yoksa boşanma sürecinin kendisi pişmanlık duyguları mı uyandırıyor? Pişmanlığın üstesinden gelmek zor olabilir ve genellikle tam olarak anlaşılması biraz zaman alır. Dikkate almak:

Pişmanlığın sizin için ne anlama geldiğine dair günlük tutun.

Boşanmanın hangi özel yönlerinden pişmanlık duyduğunuzu düşünün.

Pişmanlık duygularınızın daha çok evliliğinizin kaybıyla mı yoksa gerçek boşanma süreciyle mi ilgili olduğunu düşünün.

Pişmanlık duygularınızın, sakin ve merkezlenmiş yerine yüksek düzeyde duygusal yük hissettiğinizde zirveye çıkıp çıkmadığını not edin.

Kendiniz için şimdi yapabileceklerinize odaklanan bir mantra oluşturun. Örneğin, "Pişmanlık duygularımı aşmak için kendime izin vereceğim." Başka bir seçenek de, "Pişmanlık duygularımı değiştiremesem de, sonunda eski eşimin uzlaşmayı (veya arkadaşlığı) tartışmaya açık olup olmadığını keşfedebilirim."

Boşanmanın neden başlatıldığını nesnel bir bakış açısıyla düşünün ve duygusal tepkinizi dahil etmeden sadece gerçekleri belirtin. Not, arkadaşınız benzer bir şey yaşasaydı, ne düşünürdünüz?

Sağlıklı bir seçimse ve o gemideyse eski partnerinizle yeniden bağlantı kurmayı ve/veya bunu gelecekteki diğer ilişkileriniz için bir öğrenme fırsatı olarak görmeyi de içerebilecek ileriye dönük bir plan yapın .

Boşandığınıza Pişman Olur Musunuz?

Boşandığınıza pişman olacaksanız, doğru bir şekilde cevaplayabileceğiniz tek kişi sizsiniz ve muhtemelen boşanma sürecinden geçene ve bu büyük yaşam değişimine tamamen uyum sağlayana kadar cevabı bilemeyeceksiniz. Boşandığınız için pişman olup olmayacağınızı kesinlikle tahmin edebilseniz de, boşanma pişmanlığını büyük ölçüde etkileyen faktörler arasında çocuklar, kendi sorunlarınız için partneri suçlamak ve evlilik için yeterince çaba göstermemek yer alır.

Boşanma Pişmanlık Hikayeleri

Boşanmaya başladıklarına pişman olanların ortak hikayeleri ve temaları şunları içerir:

Çocuğunu veya çocuklarını boşanma sürecine soktukları için pişmanlık duymak.
Boşanmayı bencil nedenlerle başlatmış gibi hissetmek.
İş ve aile gibi yaşamlarındaki diğer sorunlar için eşlerini suçladıkları için pişmanlık duymak.
Evliliklerinde yeterince çalışmadıkları için pişmanlık duymak ve özellikle yeniden evlenirlerse bunun ağırlığını hissetmek.

Boşanmanın Beş Aşaması Nelerdir?

Boşanma süreciniz açısından nerede olduğunuzu anlamak, size hissettiğiniz pişmanlık hakkında yararlı bilgiler verebilir. Boşanmanın beş aşaması şunlardır:

Reddetme: Boşanma yakın değilmiş ya da olmamış gibi hissetmek.

Öfke: Boşanma sürecini, kendi davranışlarınızı, eski eşinizin davranışlarını ve/veya bunları yaşamak zorunda olduğunuzu düşündüğünüzde büyük öfke sarsıntıları hissetmek.

Pazarlık: Bu genellikle pişmanlığın ortaya çıkmaya başladığı zamandır. Siz ve/veya eski eşinizin ilişkinin yürümesi için daha çok çaba göstermesini dilersiniz. İlişkinin bazı yönlerini gözden kaçırmaya başlayabilirsiniz.

Depresyon: Kendinizi düşük ruh hali ve enerji açısından hissedebilir ve boşanma kararından daha fazla pişmanlık duymaya başlayabilirsiniz.

Kabul: Bu kaybı işlediniz, uyum sağlamak için kendinize zaman tanıdınız ve olanlardan dolayı kendinizi rahat hissediyorsunuz. Boşanmaya devam etme konusunda hâlâ biraz pişmanlık duyabilirsiniz, ancak bu düşünceler artık yüksek düzeyde duygusal yükü tetiklemez.

Herkesin boşanma sürecini farklı şekilde işlediğini ve tüm bu aşamalardan geçebileceğinizi veya geçmeyebileceğinizi ve bazılarını yaşarsanız farklı bir sırada olabileceğini unutmayın. Boşanma derinleştikçe pişmanlık duygularınızda bir ilk artış görebilirsiniz, ancak bu her zaman kararınızdan pişman olacağınız anlamına gelmez.

Boşanmanızdan ne kadar uzaklaşırsanız, yalnızca boşanmayla ilişkili acı ve muhtemelen şoku değil, ilişkinizin genel sağlığını tam olarak işlemek ve düşünmek için o kadar çok zamanınız olur.

Boşanma Pişmanlığı İstatistikleri

Boşanma pişmanlığını konu alan çok sayıda çalışma olmamasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri ve Londra'da yapılan araştırmalar şunu gösteriyor:

Bir ilişkinin ortasında boşanan çiftlerin yüzde 80'i bu karardan pişmanlık duyuyor.

Yaşları 40 ila 79 arasında değişen 1.147 Amerikalı üzerinde yapılan bir çalışmada, erkeklerin yüzde ikisi ve kadınların yüzde ikisi boşandıkları için pişmanlık duyduklarını belirtti.

Londra'da yapılan bir araştırmaya göre , yüzde 22'si boşanma kararından pişman oldu.

Yaygın Boşanma Pişmanlıkları ve Endişeleri

Boşanma sadece bir ilişkinin sonu değildir. Diğer birçok faktör, yoğun endişe ve pişmanlık duyguları uyandırabilir. Londralılar üzerinde yapılan bir çalışmada :

Yüzde 57'si boşandıktan sonra nerede yaşayacakları konusunda endişeli.
Yüzde 73'ü boşanma sonrası mali durumları hakkında endişeli.
Yüzde 62'si çocuklar üzerindeki etkileri konusunda endişeli .
Yüzde 43'ü, başka birinin kendileri için karar vermesini diledi.

Boşandığınız İçin Pişman Olduğunuzda Ne Yapmalısınız?

Boşandığından pişmanlık duyan herkes için, pişmanlığın kökenini ve bunun eski partnerinizle mi yoksa genel olarak boşanma süreciyle mi ilgili olduğunu anlamak önemlidir. Duygusal sürecinizin özüne bağlandığınızda, boşanma deneyiminiz üzerinde çalışmaya yönelik adımlar atmaya başlayabilirsiniz .

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz