Bebeğinizi Konuşmaya Teşvik Etmenin 7 Pratik Yolu!

Bebeğinizi bu farklı yöntemlerle konuşmaya nasıl teşvik edeceğinizi öğrenin. İşte ipuçları...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bebeğinizin konuşmasını teşvik etmek için bu basit ipuçlarıyla küçüğünüzün kilometre taşlarına ulaşmasına yardımcı olun.

Bir ebeveynin en büyük korkularından biri, çözemeyecekleri bir sorun bulmaktır. Bebekleriniz sözlü olmadığında ve sahip olduğunuz tek şey ölçmek için öngörülen birkaç dönüm noktası olduğunda, sessiz bir küçük bebek alarm zillerinizi çalabilir. Ama onları hemen doktora götürmek zorunda değilsin. Bunun yerine, bebeğinizi bu farklı yöntemlerle konuşmaya nasıl teşvik edeceğinizi öğrenin.

Ebeveynler Bebeklerinin Konuşmayı Öğrenmesine Nasıl Yardımcı Olabilir?

Bebeğinizin sözel kilometre taşlarına ulaşmadığını fark ederseniz yapabileceğiniz en iyi şey paniğe kapılmamaktır. Bebeğinizin konuşmasına yardımcı olmak için bu farklı yöntemleri deneyerek bu endişeyi eyleme geçirilebilir bir şeye yönlendirin. Kilometre taşlarının ortalama olduğunu ve tüm çocukların farklı olduğunu unutmayın.

Ufaklığınız henüz dil gelişiminin dönüm noktalarından herhangi birinde olmasa bile, bu dönüm noktalarına ulaşmalarına yardımcı olacak dil becerilerini öğretmeye nasıl başlayabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bebeğinizin konuşmasına iyi bir başlangıç ​​yapmasına yardımcı olmak için herkese uyan tek bir yaklaşım olmasa da, bu uygulaması kolay ipuçları yardımcı olabilir.

Onlarla Konuşurken Bebeğinize Yakın Olun

Özellikle ilk aylarda bebek konuşmasını teşvik etmenin bir yolu, aslında bebeğinizin görüş alanında konuşmaktır. Bir bebeğin görme yeteneğinin hala gelişmekte olduğunu unutmak kolaydır ve seslere ve ağzın sesi nasıl oluşturduğuna ilgi duymalarını sağlamanın bir yolu, yüzlerine yaklaşıp sizi gerçekten görebilecekleri bir yerde konuşmaktır.

Onlar için Örnek Konuşmalar

Bebekler, ebeveynlerinin yaptıklarını tekrarlamak isterler. Bu yüzden tekrar tekrar el sallamanızı izledikten sonra el sallamaya başlayacaklar. Aynı şey konuşmak için de geçerli. Odada bebek varken eşinizle veya başka biriyle bir konuşma simüle edin. Duraklayın ve bebeğinize bir soruyla veya girdileriyle hitap edin ve yanıtını bekleyin.

Sözlü olmasa bile, dinlediklerini ve yanıt verdiklerini gösteren işaretler (gülümsemeler, kıkırdamalar vb.), tüm bu konuşmanın nasıl gittiğini anlamaya başladıklarını gösterebilir.

Bebeğinizle Ebeveyn Dili Konuşmayı Öğrenin

Değiştirilmiş tonlamaları ve hızı nedeniyle Parentese tarafından icat edilen yeni bir konuşma tarzı, erken çocukluk gelişimi bilim adamlarını kasıp kavurdu. Washington Üniversitesi'nde Konuşma ve İşitme Bilimleri Profesörü olan Patricia Kuhl, "30 yılı aşkın araştırmalardan biliyoruz ki … ."

Bebeğinizin tonlarca dil duymasının yanı sıra doğru türde bir dil duyması da önemlidir. Ebeveyn dili, insanların abartılı sesli harflerle, daha yavaş bir kadansla, net duyurularla ve daha büyük tonlarla konuşmalarını içerir. Bu tarza hızla alışmanıza yardımcı olacak pek çok dijital kaynak var ve çocuğunuzla sürekli olarak bu tarzda konuşursanız, bazı sözlü tepkiler vermeye başlamaları gerekir.

Bebek Gevezeliği Değil, Gerçek Sözler Kullanın

Bebeğinizle 'goo-goo' saçmalıklarıyla konuşmak, onların küçük beyinlerinde dille ilgili bağlantıların kurulmasına yardımcı olmuyor. Bu nedenle, yetişkinler ve bebeğiniz arasındayken kelime seçimlerinizi değiştirmemek en iyisidir. Onlara ihtiyaç duydukları kelimeleri öğretmek için senden yardım bekliyorlar, bu yüzden kelimeyi ilk duyacakları yerin kaynağı sen olmalısın.

Gerçek Hayattaki Nesneleri Kelimelerle Eşleştirerek Dili Güçlendirin

Bebekler çok meraklıdır ve sürekli olarak bir şeyleri toplar, yere bırakır ve etraflarındaki büyük dünyayı anlamaya çalışırlar. Bilgi kartları kullanmak yerine, gerçek şeyi gerçek zamanlı olarak kullanın. Bebeğiniz bir şeyle oynarken ya da bir şeye uzanırken, ona ne dendiğini söyleyin ve bunu birkaç kez tekrarlayın.

Onları Kitaplara Bağlamak İçin Beklemeyin

Siz onlara kitap vermeden önce çocuklarınızın okuyabilmesi gerekmiyor. Bu sadece dil bağlantıları kurmaya başlamanın başka bir yolu olmakla kalmaz (örn. yazılı kelimelerden seslere ve resimlere) ama aynı zamanda size özellikle bebeğinizle konuşmak için ayırdığınız zamanı da verir. 2017'de yapılan bir araştırmaya göre , kitap okunan bebeklerin erken okuryazarlık becerilerine sahip olma olasılığı, okumayanlara göre daha yüksekti.

Çocuğunuzun Söylediği Her Şeyi Sırtında Taşıyın

American Speech-Language-Hearing Association, bebeğinizin size söylediği herhangi bir kelime veya ifadeye eklemenizi önerir. "Anne" derlerse, sözlerine "evet, ben anneyim" gibi bir şey eklemelisiniz. Veya bir köpekle oynuyorsanız ve "köpek" derse, "haklısın köpek" gibi bir yanıtla buna ekleyebilirsiniz. Bindirmenin amacı, çocuğunuzu bir sohbete dahil etmek ve onlara aynı anda nasıl daha uzun cümleler ve daha karmaşık aşamalar kuracakları konusunda model olmaktır.

Sadece Hatırla - Daima Konuşmaya Devam Et

Sözelleştirmede güçlük çeken veya ilgilenmeyen bir bebekle karşılaştığınızda belki de hatırlamanız gereken en önemli şey konuşmaya devam etmektir. Onlarla her şey hakkında konuşun ve hangi tekniklere yanıt verdiklerini görmek için bu farklı teknikleri kullanın. Çocukluk gelişimi tek yönlü bir yol değildir; hiçbir çocuğun gelişimi diğerininkiyle eşleşmez. Bu nedenle, bu teknikleri erken uygulamaya başlayın ve ısrarcı olun, muhtemelen sonuçları görmeye başlayacaksınız.

Hâlâ endişeleriniz varsa, işitme sorunları, ağız bozuklukları veya işlem bozuklukları gibi şeyleri ekarte etmek için bebeğinizin çocuk doktoruyla konuşun.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz