Arkeolojik Mucize: Dünyanın En Eski Şarabı Mezardan Çıktı!

"Muhteşemdi"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Dünya'nın eski şarabı bulundu. En az 2 bin yıllık içki, Antik Romalı bir erkeğin kalıntılarıyla aynı kaptan çıktı. 

İspanya'nın güneybatısındaki Carmona'da yaşayan bir aile, 2019'da mülklerinde tesadüfen bir mezar keşfetmişti. Antik Roma dönemine ait mezarda, içinde üç erkek ve üç kadının kalıntılarını içeren 6 urna vardı. 

Yakılmış ceset kalıntılarını içeren bu kaplardan birinde kırmızı bir sıvı olduğunu gören bilim insanları incelemeye koyuldu. 

Bulgularını Journal of Archaeological Science: Reports adlı hakemli dergide pazar günü yayımlanan makalede açıklayan araştırmacılar sıvının MS 1. yüzyıla ait bir şarap olduğunu tespit etti. 

Bundan önce keşfedilen en eski şarap, 1867'de Almanya'daki bir Antik Roma mezarında bulunmuş ve MS 325 ila 350'ye tarihlenmişti. 

Araştırmacılar, İspanya'daki mezarın iyi şekilde korunmuş olmasına dayanarak urnadaki sıvının dışarıdan gelmediğine emin oldu. 

Ardından yaklaşık 5 litrelik sıvıyı analiz eden bilim insanları, içinde bugünün şaraplarındaki elementleri barındırdığını buldu. Ekip şeri şaraplarında da bulunan polifenol adlı bileşiklerin 7'sini tespit etti.

Daha sonra şarabın kırmızı mı beyaz mı olduğuna bakan araştırmacılar siringik asitin bu şarapta olmadığını tespit etti. Kırmızı şarabın ana pigmentinin çözünmesiyle oluşan bu maddenin eksikliği, 2 bin yıllık içkinin beyaz şarap olduğuna işaret ediyor. 

Artık kahverengimsi bir hal alan şarabın bu rengi, muhtemelen kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanıyor. 

Ölümün önemli bir yer edindiği Antik Roma kültüründe, ölüleri öteki dünyaya uğurlamak için mezara bir şeyler konması alışılmadık bir durum değil. Araştırmacılar makalede şöyle yazıyor:

Şarabın son derece sembolik bir yer edindiği ve defin ritüelleriyle yakından ilişkili olduğu Antik Roma dünyasındaki dini önemi göz önüne alındığında, defin eşyaları arasında şarap içermiş olabilecek kaplar bulmak şaşırtıcı değil.

Yine de çalışmayı yürüten José Rafael Ruiz Arrebola şarabın kapta korunduğunu ilk gördüklerinde şaşırdıklarını söylüyor. Kimyager "Bu bizim için muhteşemdi çünkü hepimiz arkeolojik kimya dünyasına tutkuyla bağlıyız" diyerek ekliyor: 

Zaten dünyanın en eski şarabının ortaya çıkması her gün olan bir şey değil.

Şarabın bulunduğu urnada kemiklerin yanı sıra altın bir yüzük ve muhtemelen ölen erkeğin yakıldığı metal yatağın bir parçası da bulundu. 

Geçen yıl yapılan bir çalışmada mezardaki kadın kalıntıları barındıran urnalardarn birinde, paçuli kokulu parfüm içeren bir şişe bulunmuştu.

Ruiz Arrebola 2 bin yıllık şarabın "biraz bile" zehirli olmadığını ama ceset kalıntılarıyla geçirdiği süreden dolayı içmeden önce tereddüt edeceğini söylüyor:

Kemik kalıntıları nedeniyle sıvı biraz bulanık. Ama sanırım süzülüp denenebilir. Yine de önce başkasının denemesini tercih ederim.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz