2030 Dünya Kupası'na Talip Ülkeler!

Dünyanın en büyük spor turnuvasına ev sahipliği yapmak, kesinlikle birçok kişinin ulus için bir onurdur.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Dünyanın en büyük spor turnuvasına ev sahipliği yapmak, kesinlikle birçok kişinin ulus için bir onurdur. Ülkeye sadece turizm, ün ve heyecan getirmekle kalmaz, orada yaşayan insanların güzel doğasını, kültürünü ve daha fazlasını gösterme fırsatı verir. Ek olarak, ev sahibi ülke, kesinlikle bir bonus olan turnuva için otomatik kalifikasyon alır. 2010'da Güney Afrika'yı veya 2022'de Katar'ı ele alalım; bu ulusların aksi takdirde kalifiye olacağına dair hiçbir garanti yoktur.

Şu an itibariyle, 2030 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için üç somut teklif var gibi görünüyor. Peki teklifler kimler?

Ukrayna, İspanya ve Portekiz

Ülkenin cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy tarafından onaylanan bir kararla Ukrayna, 2030 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma teklifinde İspanya ve Portekiz'e katılacak.

İşbirliğini duyurmak için Çarşamba günü öğleden sonra yapılacak bir basın toplantısı planlanıyor. Teklifin kabul edilmesi halinde 24 Şubat'tan bu yana tamamen Rusya tarafından işgal edilen Ukrayna'nın turnuvanın gruplarından birine ev sahipliği yapacağı düşünülüyor. İki yıl önce, İspanya ve Portekiz tarafından 2030'da ev sahipliği yapmak için birleşik bir teklif sunacakları ve Ukrayna'nın dahil edilmesinin buna yeni bir soluk getireceği doğrulandı.

Ukrayna milli takımı iç saha maçlarını Polonya'da oynuyor ve Ağustos ayında başarıyla yeniden başlayan yerel lig kapalı kapılar ardında tutuluyor olsa da, herhangi bir güvenlik endişesinin sekiz yıl içinde önemli ölçüde daha az öne çıkacağına dair bir iyimserlik var. Ukrayna, Polonya ile birlikte 2012 Euro'ya ev sahipliği yaptı ve barış zamanlarında bile büyük etkinliklere ev sahipliği yapma yeteneğini gösterdi.

UEFA destekli teklif için Mısır, Yunanistan ve Suudi Arabistan gibi grupların yanı sıra Uruguay, Arjantin, Paraguay ve Şili'den bir Güney Amerika teklifi gelecek. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin geçen ay İspanya ve Portekiz'in "kazanan bir teklif" sunacağını düşündüğünü belirtmişti.

The Times'da Salı günü yayınlanan bir habere göre Ukrayna, yarışma boyunca bir Dünya Kupası grubuna ev sahipliği yapacak.

Uruguay, Arjantin, Şili ve Paraguay

Uruguay, Arjantin, Şili ve Paraguay'ın Dünya Kupası'nı Güney Amerika'ya geri getirme önerisi bu yılın Ağustos ayında açıklandı.

Paraguay dışındaki tüm ülkeler daha önce Dünya Kupası'na ev sahipliği yaptı, ancak 1970'lerden beri değil. Brezilya'da düzenlenen 2014 Dünya Kupası, kıtada düzenlenen en son Dünya Kupası oldu.

Ancak Uruguay, 1930'da yaptığı gibi tüm Dünya Kupası'na ev sahipliği yapamadı. Dikkate değer tek şehir Montevideo, yani 48 takımlı bir turnuva başa çıkamayacağı kadar çok olurdu. Bu amaçla dört ülke ile ortak bir tekliftir.

Uruguay, Şili ve Paraguay arasında önemli maçlar oynanacak, ancak Arjantin kesinlikle aksiyonun çoğunluğuna ev sahipliği yapacak. Geçmişin değerine ilişkin argüman ikna edicidir. Olması gerekecek çünkü konseptin buna uygun başka bir şeyi yok. FIFA Kongresi'nin Kasım 2024'te nasıl oy kullanacağını görmek çok ilginç olacak.

Yunanistan, Suudi Arabistan ve Mısır

The Times of London'a göre Suudi Arabistan, Mısır ve Yunanistan 2030 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için birleşik bir teklif sunmaya hazırlanıyor. Bir İngiliz yayınına göre, hükümetin en üst kademelerindeki görüşmeler, yakında yapılacak bir duyuruya yol açtı. Teklif kabul edilirse, bu yıl Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'na benzer şekilde, haziran ve temmuz aylarının bunaltıcı sıcaklıklarından kaçınmak için yarışmanın kışın yapılması gerekecek.

The Times'a göre, Suudi Arabistan ana ortak olacak ve diğer iki ülkenin altyapı ihtiyaçlarını doğrudan finanse edecek veya en azından onlara katkıda bulunacak. Suudi Arabistan, 2017'den bu yana petrol zengini Körfez ülkesine spor etkinliklerini çekmek için önemli bir kampanya başlattı.

Diğer Teklifler?

Fas, komşu Afrika ülkeleri Tunus ve Cezayir ile olası bir ortak adaylık da dahil olmak üzere 2030 Dünya Kupası için bir teklif sunacak. Bu 2018'de ortaya çıktı. 1994, 1998, 2006 ve 2010'da Fas'ın Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma teklifleri başarısız oldu.

Potansiyel ortaklar olarak Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail, başka bir konfederasyonlar arası teklif planlıyor. Son 60 yılda Asya Kupası İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlendi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz