Yapay Zeka Destekli Gürültü Önleme Kulaklıklar Geliyor!

İstenilen ses duyulabilecek

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Kalabalık içinden tek bir sesi seçebilen, yapay zeka destekli bir kulaklık tasarlandı. 

ABD'deki Washington Üniversitesi'nden araştırmacıların geliştirdiği kulaklık, kullanıcıya gürültülü ortamlarda tek bir sese odaklanabilme şansı veriyor.

"Hedeflenmiş Ses Duyma" adı verilen prototip program, tek bir tuşla hangi frekansta olursa olsun sadece istenen kişinin sesinin duyulmasını sağlıyor.

Yapay sinir ağı adlı bir yapay zeka sistemiyle tasarlanan yazılım, aralarında alarm tonu, bebek sesi ve kuş seslerinin yer aldığı 20 farklı ses dosyasıyla geliştirildi. 

Kullanıcı, cep telefonuna yüklediği bir uygulama sayesinde hangi sese odaklanabileceğini seçebiliyor. 

Kulaklıklar üzerindeki mikrofonlar aracılığıyla çalışan sistem, çevredeki sesleri kaydederek telefondaki uygulamaya gönderiyor. 

Bu uygulamaya entegre edilen yapay zeka destekli program da hangi seslerin engellenip hangilerine izin verileceğini belirlenmesini sağlıyor. 

Yazılım, yaklaşık 8 milisaniye içinde sesi işleyerek neredeyse hiçbir gecikme olmadan farklı sesler arasındaki geçiş yapılmasını mümkün kılıyor. 

Bilimsel dergi Association for Computer Machinery'de yayımlanan çalışmanın başındaki Shyam Gollakota, kualklıkların gürültülü ortamlarda kişinin dikkatini farklı seslere verebilmesini sağladığını belirtti.

Akademisyen, "Kullanıcıya daha fazla kontrol sağlayan bir sistem geliştirdik. İnsandaki işitsel algı artırımının ilk adımlarını atıyoruz" dedi. 

Araştırmaya katılmayan Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Samuele Cornell, güçlü ses ayırma teknolojilerinin gelecekte önemli bir yeri olacağına dikkat çekerek, "Bu çalışma kesinlikle doğru yönde bir adım. Yeni imkanlar sunuyor" ifadelerini kullandı. 

Bilim insanları, yeni sistemin gürültü önleyici kulaklıklarda kullanılabilmesi için çalıştıklarını belirtti. 

Ayrıca bu teknolojinin işitme cihazlarında da önemli bir atılım olacağı ifade edildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz