Musk'ın Mars Planları İçin Yarın Büyük Gün!

SpaceX dünyanın en büyük roketinin sıradaki fırlatma ve indirme denemesinin tarihini belirledi

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Elon Musk, SpaceX'in Starship roketinin sıradaki fırlatma denemesi için ilgili izinleri aldığını ve "uçmaya hazır" olduğunu söyledi.

Bugüne kadar yapılmış en büyük roket olan 120 metre uzunluğundaki uzay aracı, SpaceX'in Teksas'ın Boca Chica kentinde yer alan Starbase tesisinden çarşamba günü kalkacak. Bu, milyarderin Mars'ı kolonileştirme hedefinde kritik bir test olacak.

Bu Starship roketinin 4. büyük uçuş denemesi olacak. Marttaki son denemede uzay aracı yörüngeye ulaşmış ancak atmosfere yeniden girişte parçalanmıştı.

SpaceX roketin ve güçlendiricisinin sıvı oksijen ve sıvı metanla (fırlatmaya güç verecek yakıt) doldurulduğu ıslak elbise provasını geçen hafta tamamlamıştı.

Bölgedeki yollar halihazırda kapatıldı ve Meksika Körfezi'ndeki denizcilere yönelik bir deniz tehlikesi uyarısı da yürürlükte. Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) bu deneme için fırlatma lisansı verip vermediği henüz belli değil ancak SpaceX, internet sitesinde denemenin çarşamba günü "düzenleyici onayı beklerken" gerçekleşeceğini açıkladı.

Cameron County'nin yayımladığı yol kapatma bildirimine göre, deneme penceresi gece yarısı açılacak ve yerel saatle 5 Haziran öğleden sonra 2'ye kadar açık kalacak. Ayrıca 6 ve 7 Haziran için de yedek pencereler mevcut.

4. uçuş denemesinde SpaceX hem Starship roketini hem de Super Heavy güçlendiricisini başka bir uçuşta yeniden kullanmak üzere geri getirmeye çalışacak.

SpaceX'in internet sitesinde yayımlanan bir yazıda, güvenilirliği arttırmak için çeşitli yazılım ve donanım yükseltmelerinin yanı sıra roketin uçuşunun son aşamasında sağlam kalma şansını arttırmak için operasyonel değişiklikler yapıldığı belirtildi.

SpaceX, "Starship'in 4. uçuşu bizi ufuktaki hızla yeniden kullanılabilir geleceğe yaklaştırmayı amaçlayacak" ifadelerini kullandı.

Starship'i hızla geliştirmeye devam ediyoruz. Dünya yörüngesine, Ay'a, Mars'a ve ötesine mürettebat ve kargo taşımak için tasarlanmış tamamen yeniden kullanılabilir bir ulaşım sistemi inşa ederken mümkün olduğunca çabuk öğrenmek için uçuş donanımını uçuş ortamına koyuyoruz.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz