Tarihin Matem Sayfaları!

10 Kasım 1938 tarihli gazeteler Atatürk'ün ölüm haberini nasıl duyurdu?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm haberini 10 Kasım 1938'de yıldırım baskıyla veren gazeteleri koleksiyoner Gürkan Gürbüz, "Tarihin Matem Sayfaları" adlı sergisinde sundu.

"Atatürk'ün fotoğraflarını çocukken ders kitaplarının kapaklarında görüyordum. Onlara hayranlıkla uzun uzun bakıyordum. Bir gün elime geçen eski 10 Kasım tarihli gazeteden etkilenerek, kendimi 10 Kasım gazeteleriyle sınırlamak kaydıyla bu koleksiyona başladım. Süreç içerisinde önce ulusal sonra yerel düzeyde çıkan gazeteleri topladım. Daha sonra Atatürk'ün vefatının ardından düzenlenen törenlerin fotoğraflarını biriktirmeye başladım" diyen Gürbüz Atatürk'ün vefatından naaşının 1953'te Anıtkabir'e nakline kadar olan süreçteki 10 Kasım tarihli tüm gazeteleri topladığını belirtti.

10-11 Kasım 1938 Gazete Manşetleri – İbrahim AY

Gürkan Gürbüz'ün "Tarihin Matem Sayfaları" adlı koleksiyonundan 10 Kasım 1938 tarihli gazeteler ve manşetler galeride..

10 Kasım 1953 ve sonrası

Atatürk'ün naaşının Ankara'daki Etnografya Müzesi'nden alınıp Anıtkabir'e nakledillişi, 10 Kasım 1953 tarihli Ulus Gazetesi'nin ön sayfasında yalnızca Anıtkabir ve ziyaret eden halkın temsili çizimi ile verildi.

10 Kasım 1938 tarihli gazeteler Atatürk'ün ölüm haberini nasıl duyurdu? |  Euronews

Atatürk'ün ebedi istirahat yeri Anıtkabir'e naklinin iki yıl sonrasında 10 Kasım 1955'te yayımlanan Şehir Gazetesi'nin ilk sayfasında ulu önderin Dolmabahçe Sarayı'nda vefat ettiğinde çekilen bir fotoğrafı "Atamızı minnetle anıyoruz" manşetiyle verildi.

10 Kasım gazete manşetleri: Tarihin matem sayfaları! Yıldırım baskılarla  Atatürk'ün vefatı halka böyle duyuruldu

"Bu anlamlı koleksiyonu bugün biz sergiliyoruz. Bizden sonra bu sergiyi evlatlarımız açsın istiyorum" diyen Gürkan Gürbüz, 10 Kasım tarihli gazete koleksiyonunun çocuklarına bırakacağı en büyük miras olduğunu ifade etti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz