Su Şişeleri Yeterince Temizlenmezse Başınıza Bunlar Gelebilir!

Su şişenizi yeterince temizlemezseniz ne olur?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Katie Wright, su şişenizi temizlemeden tekrar tekrar doldurmanın tehlikeleri hakkında sağlık uzmanlarıyla konuştu

Su şişenizi düzenli olarak yıkamanız önemli 

Yeniden kullanılabilir su şişeleri birçok açıdan faydalı; sizi susuz bırakmaz, aynı zamanda tek kullanımlık plastik şişelerin kullanımını azaltır ve yeni bir su şişesi almak yerine her doldurduğunuzda paradan tasarruf edersiniz.

Ayrıca, piyasadaki şık paslanmaz çelik şişelerle sportif taşıma askılarından bahsetmeye bile gerek yok, bir nevi modaya uygun bir aksesuar haline geldiler.

Birleşik Krallık'ta Ulusal Sağlık Servisi'nin tavsiye ettiği gibi, günde 8 bardak su içmek elbette harika ama yeniden doldurulabilir bir şişenin sağlığınıza zarar verebileceğini biliyor muydunuz?

Waterfilterguru.com adlı bir internet sitesinin (temiz su elde etmede yaşanan sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri yayınlar) yayımladığı bir çalışmaya göre, tekrar kullanılabilir su şişeleri ortalama olarak 20,8 milyon bakteri birimi (CFU) içeriyor; bu da klozet kapağındaki mikroplardan 40 bin kat daha fazla.

Peki su şişesini düzgün ve yeterince temizlemeden sürekli yeniden doldurup kullanmanın sonuçları neler?

Sağlık uzmanlarından bu konudaki riskler hakkında konuşmalarını istedik.

The Independent Pharmacy'de önemli doktorlardan biri olan Dr. Donald Grant, su şişelerindeki tehlikeye şöyle dikkat çekti:

Tekrar kullanılabilir su kabı temizliği konusunda yaygın bir yanlış inanış bulunmaktadır. Genellikle temiz suyla doldurulduğu ve sadece ağzınıza dokunduğu için fazla temizliğe ihtiyaç olmadığı düşünülür.

Ancak her seferinde su kabından içtiğinizde, ağzınızdan bakterileri aktarıyorsunuz ve bu bakteriler kabın içinde çoğalabilir.

Dr. Süheyl Hüseyin, bakteri oluşumuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Yeniden kullanılabilen her şey kir, toz veya kalıntı birikmesine ve sonuç olarak bakteri oluşumuna neden olabilir. Mesele burada daha da kötüleşiyor, çünkü su şişeleri nemli oldukları için bakterilerin çoğalması için ideal ortamlardır.

Örneğin, sıkıştırılan kapak içinde veya katlanabilir pipetin altında küf oluşabilir, bu nedenle diğer kaynaklardan da kirlilik bulaşabilir.

Dr. Grant, sözlerine devamla şunu aktardı:

Eğer su kabını spor çantanıza koyarsanız, çanta veya çanta içindeki diğer nesnelerden bakteri toplayabilirsiniz. Ayrıca ellerinizden su kabınıza bakteri taşıma olasılığınız da vardır. Su kabınızda bir kapak varsa, bunu parmaklarınızla kaldırmanız veya çevirmeniz gerekebilir ve bu, diğer nesnelere veya yüzeylere dokunarak almış olabileceğiniz bakterileri su kabına aktarabilir.

Su kabı içinde hangi tür mikroplar bulunur?

Dr. Hüseyin, su kabındaki tehlikelere karşı şöyle uyarıda bulundu:

Su kabında genellikle bizlerle uyumlu olan stafilokok ve streptokok gibi basit mikroorganizmalar bulunabilir, ancak bunlar birikirse veya kişi sağlık sorunları yaşıyorsa sorun olabilir. İdrar ve bağırsak enfeksiyonlarının yaygın bir nedeni olan Escherichia coli gibi bakteriler, genellikle kapağı kaldırıp çıkarmak gibi tekrarlanan kullanımlardan sonra su şişesine yerleşebilir.

Bu bakteriler çeşitli sorunlara neden olabilir. Mideyle ilgili bir hastalık, örneğin ishal veya kusma gibi semptomlar yaşayabilirsiniz. Gram negatif bakteriler gibi yaygın diğer bakteriler de temizlenmemiş kabın içinde bulunabilir ve idrar yolu enfeksiyonları, genital enfeksiyonlar ve zatürreye yol açabilir.

Dr. Grant da "Şişenin içinde küf birikmesi halinde, bu burun akıntısı, hapşırma, kızarıklık ve göz kaşıntısı gibi alerjik semptomlara neden olabilir ve astım hastalarında semptomlar daha şiddetli görülebilir" diye uyardı.

Yeniden kullanılabilir su şişenizi ne sıklıkla yıkamalısınız?

Grant, şişenin temizliğiyle ilgili yapılması gerekenleri şöyle dile getirdi:

Hastalığa yakalanma riskinizi azaltmak için ideal durum, su kabını her kullanımdan sonra temizlemektir. En azından haftada birkaç kez şişeyi iyi bir şekilde yıkamanız gerekiyor. Günlük olarak bakterileri öldürmek için sıcak su ve temizlik malzemeleri yeterlidir.

Hüseyin, şişe temizliğiyle ilgili şu öneride bulundu:

Sıcak sabunlu su karışımıyla şişeyi doldurun ve sallayın veya temizlik solüsyonunda bekletin. Kapaklara ve üst hareketli parçalara özellikle dikkat edin ve onları temiz bir fırça ile fırçalayın.

Eğer birkaç gün boyunca su şişenizi temizlemeyi ihmal ettiyseniz ve şişenizin daha derin bir temizliğe ihtiyacı varsa, Grant'ın şu tavsiyesi göz önünde bulundurulabilir:

Şişeyi gece boyunca yüzde 50-50 oranında sirke ve su çözeltisinde bekletin, ardından durulayın ve tekrar kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin. Şişeyi muhafaza etme yöntemi de zararlı mikropları azaltmaya yardımcı olmak için önemlidir. Mümkün olduğunca su şişenizi spor salonu dolabı veya spor çantası gibi mikrop açısından zengin ortamlardan uzak tutmalısınız. Ayrıca protein içecekleri, enerji içecekleri veya şekerli sıvılar gibi su dışında herhangi bir şeyle şişeyi doldurmaktan kaçınmalısınız, çünkü şeker bakteri büyümesini teşvik edebilir.

Hüseyin son olarak şu uyarıda bulundu:

Su şişesini uzun süre güneşte bırakmayın ve arabadaki bardaklıkta bekletmeyin, çünkü sıcaklık ve nemin kombinasyonunun bakteri büyümesini daha da artırması muhtemeldir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz