ÖZEL: Geçmeyen Yorgunluğunuzun Nedeni D Vitamini Olabilir

D vitamini vücudumuz için vazgeçilmez vitaminlerin başında yer alır.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan D vitamini, eksikliği durumunda birçok hastalığa zemin hazırlıyor.

Sağlıklı kemikler oluşturmak ve kemik sağlığını korumak için D vitaminin varlığı çok mühimdir. Güneş ışınlarının, ciltteki bir kimyasalı aktif bir vitamin formuna dönüştürmesiyle vücutta D vitamini üretilir.Uzman Doktor Özlem Kaynakgöz,  D vitamine dair bilinmesi gerekenleri anlattı...

Kaynakgöz, "Eğer güneşten kaçıyorsanız, güneş kremi kullanıyorsanız, süt alerjiniz varsa, katı bir vegan diyet uyguluyorsanız D vitamini eksikliği riski altında olabilirsiniz. Güneş ışığı vitamini olarak bilinen D vitamini, cildin güneş ışığına maruziyeti sonucunda vücut tarafından üretilir. Ton balığı, uskumru ve somon gibi yağlı balıklarda, sığır karaciğerinde ve yumurta sarısında doğal olarak bulunur" dedi.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D vitamini eksikliği insan vücudunda yorgunluk, halsizlik, depresyon ve eklem ağrıları olarak kendisini gösterdiğini söyleyen Dr. Kaynakgöz, "Kemik ağrısı ve kas zayıflığı D vitamini eksikliğiniz olduğu anlamına gelebilir. Vitaminin düşük seviyeleri; kalp damar hastalıklarından ölüm riskinde artış, yaşlılarda bilişsel bozukluk, çocuklarda şiddetli astım ve kanserle ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar D vitamininin tip 1 ve tip 2 diyabet, hipertansiyon, multipl skleroz gibi bir dizi farklı durumun önlenmesinde ve tedavisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir."

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz