Rapor: ABD'de Kürtaj Artıyor!

ABD'de kürtaj sayısı, Yüksek Mahkeme kararına rağmen artış gösteriyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Yüksek mahkemenin Haziran 2022'de 1973 tarihli 'Roe v Wade' davasını bozan kararından bu yana, ABD'nin 14 eyaletinde kürtajın neredeyse tamamen yasaklandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) uygulanan kürtaj işlemi sayısı, Yüksek Mahkeme'nin kürtaj hakkını garanti altına alan bir davayı bozmasından bu yana artış gösterdi.

ABD merkezli meslek kuruluşu Aile Planlaması Derneği'nin (SFP) son raporuna göre, Ocak ve Mart 2024 arasında ABD'de ayda ortalama 98.990 kürtaj yapıldığı ve kürtaj sayısının 2022 ve 2023'ten daha yüksek olduğu belirtildi.

Ocak 2024'te uygulanan kürtaj sayısının ilk kez 100.000'i geçtiği belirtildi.

Bu artış, mahkemenin Haziran 2022'de 1973 tarihli "Roe v Wade" davasını bozan kararından bu yana 14 ABD eyaletinde kürtajın neredeyse tamamen yasaklanmasına rağmen gerçekleşti.

The Ohio State University College of Public Health'te profesör ve #WeCount raporunun eş başkanı olan Alison Norris, "Kürtaj sayısı artmış olsa da, hikayenin tamamının bu olmadığını biliyoruz," dedi.

"Kürtaj sayısındaki artışı ulusal düzeyde görsek bile, kürtaj yasağı olan bir eyalette yaşayan bir bireyin üzerindeki yük çok büyüktür. Özellikle de yakın şekilde ilgilenilmeye ihtiyaç duyuyorlarsa," diye ekledi.

"Tele-tıp" kürtajlarda artışa neden oluyor

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, bu artışın, Yüksek Mahkeme kararının ardından bazı ABD eyaletlerinin kürtaja erişimi genişletmesiyle tüm kürtaj hizmetlerinin yüzde 20'sini oluşturan "tele-tıp" randevularından kaynaklandığını söyledi.

"Tele-tıp" ya da "tele-sağlık", 2022'nin ikinci çeyreğinde kürtaj hizmetlerinin sadece yüzde 5'ini oluşturuyordu.

Rapora göre, bu yılın ilk yarısında kürtaj yasağı olan eyaletlerdeki kişilere tele-sağlık hizmetleri aracılığıyla ayda 9.000'den fazla kürtaj yapıldı. Bu yolla, hastaya bir hekim tarafından uygulanan uzaktan muayenenin ardından posta yoluyla kürtaj ilacı veriliyor.

Rapora göre bu yolla uygulanan kürtajlar, ABD'nin altı eyaletinde yaşayan ve bu tür hizmetlerin yasak olduğu eyaletlerdeki kişilere bakım hizmeti sunan sağlık çalışanlarını koruyan yasalar kapsamında gerçekleştirildi.

Kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan 14 eyalette ise, eyalet içinde yapılan kürtaj sayısında büyük düşüşler yaşandı.

Raporda ayrıca, bu eyaletlerde kürtaj yasaklanmamış olsaydı bile Yüksek Mahkeme kararından bu yana geçen 21 ay içinde 208.040 kürtaj yapılmış olacağı ifade ediliyor.

Yüksek Mahkeme'nin Haziran 2022'de "Dobbs vs Jackson Kadın Sağlığı Örgütü" davasında verdiği karar, ABD'de federal kürtaj hakkını iptal ederek eyalet hükümetlerinin kürtaja erişimi yasaklamasına olanak tanımıştı.

Davanın etkileri Avrupa'da da hissedildi. Dava, Fransız kanun koyucuları kürtaj yaptırma özgürlüğünü ülkenin anayasasına koymaya teşvik ederken, Avrupalı aktivistler kısıtlamaların olduğu ülkelerde kürtaj hizmetleri için Avrupa Birliği (AB) finansmanı arıyor.

Örneğin, Malta ve Polonya'da kürtaj neredeyse tamamen yasaklanmış durumda.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz