Meyve Suyu Erkek Çocuklarda Diyabet Riskini Artırabilir!

Erkek çocuklarda insülin direncinde yüzde 34 artış, günlük şekerli içecek tüketimiyle bağlantılı

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Yeni bir araştırma, çocuklukta ve ergenlikte şekerli içecek ve konsantre meyve suyu içmenin erkek çocuklarda diyabet riskini artırabildiğini keşfetti.

ABD'nin Massachusetts eyaletinde yaklaşık 500 çocukla yapılan çalışmada, çocuklukta düzenli şekerli içecek ve konsantre meyve suyu tüketiminin kızlara kıyasla erkek çocuklarda daha yüksek tip 2 diyabet riskiyle bağlantılı olduğu görüldü.

Yakın zamandaki bir Amerikan Kalp Birliği (AHA) konferansında sunulan bulgular, ilave şeker içeren içeceklerin tüketimiyle gençlerde uzun vadede tip 2 diyabet görülme riski arasındaki bağlantının kanıtlarını çoğalttı.

Çalışmanın başyazarı Soren Harnois-Leblanc, sağlık çalışanlarının "sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında konuşurken genç hastaları ve ebeveynlerini, şekerli içecekler ve meyve sularıyla ilgili uyarması gerektiğini" söyledi.

Amerika'da her üç çocuk ve ergenden ikisi her gün gazoz, limonata veya enerji içeceği gibi en az bir şekerli içecek tüketiyor.

Araştırmalar şekerli içecekleri fazla tüketmenin yalnızca kilo almaya ve diş çürümesine yol açmakla kalmayıp kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet riskini de artırdığını gösteriyor.

Yeni çalışmada bilim insanları, Massachusetts'in doğusunda 1999'da başlayan ve hâlâ devam eden araştırma Project Viva'ya dahil olan hamile kadınların doğurduğu çocukları gözlemledi. Şekerli içeceklerin, özellikle de yüzde 100 meyve sularının tip 2 diyabet gelişimine dair belirteçlerle bağlantılı olup olmadığını görmek istediler.

Araştırmacılar, çocuklukta ve ergenlikte ortalama şekerli içecek, yüzde 100 meyve suyu ve taze meyve tüketimini hesaplayarak bunun insülin direnci, açlık kan şekeri ve kandaki HbA1c molekülü gibi tip 2 diyabet belirteçleriyle potansiyel bağlantılarını değerlendirdi.

Bilim insanları, çocuklukta ve ergenlikte günde yaklaşık 236 mililitrelik bir şekerli içeceğin insulin direncini yüzde 34 artırdığını tespit etti.

Amerikan Kalp Birliği'nin beslenme komitesi üyesi Penny M. Kris-Etherton "Tip 2 diyabet riskinin pek çok ölçütünün bu kadar küçük yaştaki erkeklerde artması çarpıcı" dedi.

Araştırmacılar, bu dönemde taze meyve yemenin erkek ya da kız çocuklarda tip 2 diyabet riski üzerinde bir etkisini görmediklerini belirtti.  

Dr. Harnois-Leblanc araştırmayla ilgili şöyle dedi:

Diyet ve kardiyometabolik sağlık, pek çok faktör zamanla değişiklik gösterdiği ve farklı şekillerde etkileşime girdiği için karmaşık ve bu çalışma yapbozun küçük bir parçasını temsil ediyor.

Araştırmacılar, yeni çalışmada şekerli içeceklerin ve meyve sularının düzenli tüketimiyle diyabet arasında bir bağlantı gözlemlenmiş olduğu halde, içeceklerin hastalığa yol açtığını kanıtlayamayacağı konusunda uyardı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz