ÖZEL: Eksozom Tedavisinde Kök Hücre Uygulamaları Nedir?

Uz.Dr. Nil Çetinkaya Tiryaki Açıkladı

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Eksozomlar, hücreler tarafından salgılanan ve hücre dışında bulunan en küçük vezikül grubunu oluşturan önemli biyolojik yapılar arasında yer alır.

Bu veziküller, vücuttaki çoğu hücre tarafından salgılanmakta olup içlerinde proteinler, lipitler, mRNA'lar, miRNA'lar, lncRNA'lar ve DNA fragmanları gibi çeşitli biyomolekülleri taşırlar.

Vivien Estetik Kliniği Medikal Estetik Hekimi Uz.Dr. Nil Çetinkaya Tiryaki, kök hücre ve eksozom hakkında şunları söyledi: "Kök hücreler çeşitli hücre tiplerine dönüşebilen ana hücrelerdir. Embriyonik olup olmadıklarına göre iki ana gruba ayrılmaktadırlar. Mezenkimal kök hücreler ise erişkinlerde bulunan vücudumuzdaki pek çok hücre tipine dönüşebilen kök hücrelerdir. Kordon matriksinden, adipoz dokudan, sinovyal sıvıdan ve kemik iliğinden elde edilebilmektedir. Eksozomlar ise tüm hücrelerden salınabilen ve hücreler arası iletişimde görevli olan mesaj vezikülleridir. Mezenkimal kök hücre kaynaklı eksozomlar, laboratuvar ortamında yenidoğan göbek kordonundan elde edilen mezenkimal kök hücrelerden çoğaltılır. Kökten aldıkları hücrelerin rejeneratif özellikleri sayesinde içerikleri diğer eksozomlara göre daha farklıdır. Bu durum mezenkimal kök hücre kaynaklı eksozomları diğerlerine göre daha üstün kılmaktadır. Medikal estetik ve antiaging olarak cilt , yara ve yanık tedavisinde, ortopedi hastalıkları, özellikle eklem ve kıkırdak hasarları, üroloji ve jinekoloji hastalıkları, nörodejeneratif hastalıklarda kullanılabilmektedirler. Kök hücreler ve eksozomlar, cilt yenilenmesi ve onarımı süreçlerinde kilit bir rol oynar.Cilt hücrelerinin yeniden canlandırılması ve kolajen üretiminin artırılması için biyolojik sinyaller gönderir.Bu sinyaller, cildin gerginliğini ve sıkılığını artırarak genç bir görünüm sağlar.

Ayrıca, ciltteki renk tonu farklılıklarını ve hasarları  ve ince çizgileri azaltmada da etkilidir. Sadece gençleştirme amaçlı değil, akne-skar çukuru, güneş lekeleri, geniş gözenekler, kesik ve yara izleri, cilt sarkmaları gibi deri ve deri altında meydana gelen cilt problemlerinin tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir. Eksozomları cilt için kullandığımızda hasarlı bölgede onarım başlar ve bu onarım 9-12 ay devam eder. 15 gün-1 ay aralıklarlarla 3 seans yapıldığında bu etki güçlenerek devam eder" dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz