Marine Le Pen Hakkında Yolsuzluk Soruşturması!
Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen hakkında 2022 seçim kampanyasına dair soruşturma başlatıldı
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Paris savcılığı, Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen hakkında, 2022'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yürüttüğü kampanyanın yasa dışı finanse edildiği gerekçesiyle adli soruşturma başlattı.
Paris savcılığı Salı günü yaptığı açıklamada, aşırı sağ Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Marine Le Pen hakkında 2022'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yürüttüğü kampanyanın yasadışı finanse edildiği iddiasıyla ilgili ön soruşturma başlatıldığını söyledi.
Geçen hafta başlayan adli soruşturma, mali kredinin kabul edilmesi, mülkün kötüye kullanılması, dolandırıcılık ve sahtecilik iddialarını kapsıyor.
Soruşturma kararı, Ulusal Seçim Kampanyası Hesapları ve Siyasi Finansman Komisyonu (CNCCFP) tarafından Nisan 2024'te hazırlanan rapor üzerine alındı.
Le Pen, 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yürüttüğü kampanyaya yaklaşık 11,5 milyon euro yatırım yapmıştı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, Emmanuel Macron, ikinci turda Le Pen karşısında aldığı yüzde 58.55 oy oranıyla kazanmıştı. 2022 seçimleri, Le Pen'in üçüncü cumhurbaşkanlığı adaylığı ve ikinci kez Macron'a karşı cumhurbaşkanlığını kaybedişiydi.
Nakit akışı ile ilgili sorunlar
Aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin (RN) ana figürlerinden biri olan Le Pen, mali suistimal iddialarına yabancı değil.
Le Pen, kendisiyle birlikte diğer 26 parti üyesinin Fransa'daki RN faaliyetlerini finanse etmek için Avrupa Parlamentosu'nda (AP) sahte bir iş planı kurduğu iddialarından kaynaklanan zimmete para geçirme suçlamalarıyla zaten karşı karşıya.
Suçlu bulunursa, 10 yıla kadar hapis ve kamu görevine aday olma yasağı ile karşı karşıya kalabilir. Marine Le Pen'in babası Ulusal Cephe'nin kurucusu Jean-Marie Le Pen de sanıklar arasında.
2020'de RN, 2014'e kadar uzanan ödenmemiş kredi borcunu kapatmak için bir Rus şirketiyle uzlaşmaya varmak zorunda kaldı.
O sırada ağır borçlu olduğuna inanılan aşırı sağcı parti, Le Pen'in 2017 cumhurbaşkanlığı adaylığı öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in milyarder arkadaşı Gennady Timchenko'nun şirketine ait pek bilinmeyen First Czech Russian Bank'tan 9,4 milyon euroluk kredi aldı.
Kredi anlaşması ilk başta kamuya açık olmasa da, Fransız yayın kuruluşu Mediapart tarafından yapılan bir soruşturma anlaşmayı ortaya çıkardı. Le Pen ve RN'nin Kremlin'in etkisi altında olduğuna dair iddialar yayılmaya başladı.
First Czech Russian Bank'ın lisansını kaybetmesinden sonra, bir Rus uçak parçaları şirketi olan Aviazapchast krediyi devraldı ve ardından Moskova Tahkim Mahkemesi'nde Le Pen'e dava açtı.
Le Pen, Batılı bankaların kendisine kredi vermeyi reddettiği ve onları ayrımcılıkla suçladıkları için bir Rus bankasıyla işbirliği yaptığını iddia etti.
2017'deki Cumhurbaşkanlığı yarışını da kaybettikten sonra iki Fransız bankası Le Pen ve RN'ye ait hesapları kapattı.
Putin'in hayranı olduğunu iddia eden Le Pen, geçmişte Batılı ülkeleri, 2014'te Ukrayna'nın doğusunda çıkan çatışmalar ve Kırım'ı ilhak edilmesiyle uygulanan Moskova'ya yönelik yaptırımları geri çekmeye çağırmıştı.
Daha sonrasında tutumunu yumuşattı. Macron'un Moskova'nın devam eden işgaline karşı Kiev'e verdiği destek ile ilgili en önemli konunun, Fransa'nın çatışmada savaşan bir taraf olmasına izin vermemesi olduğunu söyledi.
RN lideri Jordan Bardella da erken seçimler öncesinde Ukrayna'yı büyük ölçüde destekledi ve Başbakan olursa Kremlin ile yüzleşmeye hazır olduğunu söyledi. Konuşmasında, Moskova'nın “Ukrayna'yı tüketmesine” izin vermeyeceğine söz verdi.
Bardella, bu açıklamalarının ardından Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yeni kurulan "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına başkan olarak atandı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Herbert Kickl ve Çekya'nın eski Başbakanı ve Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) lideri Andrej Babiš tarafından kurulan aşırı sağ grubun büyük ölçüde Rusya yanlısı bir tavır alması bekleniyor.
YORUMLAR
Yorum Yap