75. NATO Zirvesi Washington'da Başlıyor!

Uzun zamandır beklenen 75. NATO Zirvesi, ABD’nin başkenti Washington’da bugün başlıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Uzun zamandır beklenen 75. NATO Zirvesi, ABD’nin başkenti Washington’da bugün başlarken, savunma ittifakı olmaktan giderek uzaklaşan örgütün gündeminde her zamanki gibi Ukrayna olmak üzere Çin, Kuzey Kore ve savunma harcamalarının artırılması konuları yer alacak.

Beyaz Saray Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, dünkü konuşmasında, bu zirvede Ukrayna'nın savunma sanayisi ve hava savunmasının geliştirilmesi için Kiev'e yardım edileceğini duyururken, CNN'in kaynaklara dayandırdığı haberine göre, zirvedeki ortak bildirinin taslak metninde Ukrayna'nın NATO üyeliğine giden yolun ‘geri döndürülemez’ olarak tanımlandığı dikkat çekiyor.

ABD’li TV kanalına ismini vermeden açıklamalarda bulunan Beyaz Saray yetkilisi, “Beyaz Saray, Ukrayna'nın demokratik reformlar konusundaki çalışmalarının devam etmesi gerektiğini teyit ettiği sürece nihai bildiride bu kelimenin kullanılmasını destekliyor" ifadesini kullanırken, yetkiliye göre nihai versiyonun bu ifadeyi içermesi bekleniyor.

Haberde, ittifak üyelerinin Ukrayna'ya gelecekteki NATO üyeliği konusunda ne kadar güçlü güvenceler verebileceği sorusunun, bu hafta Washington'da yapılacak zirve öncesinde kilit bir tartışma konusu olduğunu da vurgularken, "Taslak, nihai versiyonun kabulünden önce değişebilir görünse de Ukrayna’nın NATO üyeliğine giden yolunun ‘geri döndürülemez’ olarak nitelendirildiği bu ifadenin varlığı Kiev ve Moskova için önemli bir sinyal olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Yakın zamanda NATO'nun hedefindeki Pekin'i ziyaret eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise Çin'in aksine NATO’yu kontrol eden ABD'nin Ukrayna’daki çatışmanın devamından yana olduğunu, Avrupa'nın ise kendi çıkarlarına aykırı bir şekilde Washington'u akılsızca takip ettiğini belirtiyor.

4 Nisan 1949'da Washington'da Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalanmasıyla kurulan ve ABD liderliğinde Kanada ve bir dizi Avrupa ülkesinin katılımıyla sözde savunma amaçlı oluşturulan askeri-siyasi ittifak olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (North Atlantic Treaty Organisation, NATO) bu zirvesi, aynı zamanda sayısı 32’ye çıkan üyelerinin savunma harcamalarını artırma konusunda yapacağı tartışmalara sahne olacak.

Japonya da katılıyor

Bununla birlikte Japonya Başbakanı Kişida Fumio’nun da ABD'deki NATO Zirvesi marjında Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderlerini bir araya getireceği, ve bu toplantıda, Rusya-Ukrayna krizi ve Kuzey Kore'nin füze tehditleri karşısında verilecek ‘statükonun korunması’ mesajına destek çıkması hedefleniyor.

Devlet televizyonu NHK'nin haberine göre, Çin'in Hint-Pasifik bölgesinde artırdığı nüfuzu karşısında ABD askeri gücüyle korunma temelinde geliştirdiği dış politikasında Washington'un bölgedeki elçiliğine soyunan Japonya, ‘aynı fikirdeki ülkelerle’ işbirliği fırsatlarını geliştirme arayışında bulunuyor.

Başbakan Kişida, gazetecilere yaptığı açıklamada, İttifaka üye olmayan "4 Hint-Pasifik ülkesi (IP4)" olarak bilinen bu ülkelerin liderlerinin buluşacağı toplantı koordine edeceğini belirtti.

Öte yandan bir gün önce Japonya'nın bölgedeki gerilimi artırıcı çabaları hakkında konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, NATO'nun Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore ile güçlendirilmiş işbirliğine ilişkin ilk ortak anlaşmayı geliştirmeyi planladığını hatırlatarak, “Soğuk Savaş ürünü ve dünyanın en büyük askeri ittifakı olan NATO bir yandan kendini bölgesel bir savunma örgütü olarak konumlandırırken, diğer yandan sürekli olarak yetkilerini genişletiyor, savunmanın ötesine geçerken bölgesel çatışmaları kışkırtıyor. Bu da örgütte Soğuk Savaş zihniyetinin ve ideolojik önyargılarının kökleştiğini gösteriyor” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz