Macron: 'Beni Mutlu Etmiyor, Yapmamayı Tercih Ederdim'

Meclisi baypas edip emeklilik reformunu dayatan Macron; Beni mutlu etmiyor, yapmamayı tercih ederdim

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Fransa'da meclisi baypas ederek emeklilik reformunu geçirip çalışanların öfkesini daha da körükleyen neoliberal Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Yıl sonuna dek hayata geçirilmesi lazım" diye ısrar etti.

* (Son sözü Anayasa Konseyi'nin söyleyecek olmasına rağmen) Emeklilik reformunun yılın sonuna dek hayata geçirilmesi lazım.
* Ne kadar uzun süre beklersek, açık o kadar kötüleşir. Bu reform gerekli. Ama beni mutlu etmiyor. Yapmamayı tercih ederdim.
* Bu reforma ihtiyaç olduğunu Fransız halkına daha iyi anlatamamış olmaktan pişmanlık duyuyorum. Ülkeyi reform konusunda ikna etmeyi başaramadım.
* Kısa vadede kamuoyu yoklamaları ile ülkenin genel çıkarları arasında bir seçim yapmam gerekirse, ülkenin genel çıkarlarını seçerim.
* Bugün popülarite kaybını kabul etmek gerekiyorsa kabul ederim.
* Başbakan Elisabeth Borne'a güvenimi koruyorum. Ama artık yurttaşlarımız için işleri daha somut şekilde değiştiren bir program oluşturmalı.
* Bu reform lüks değil, eğlenceli değil, ülke için bir gereklilik.
* Sendikalara ve muhaliflerin emeklilik planına katılmadıklarını göstermek için düzenlediği protestolara saygı duyuyorum. Şiddeti kınıyorum.
* Devletin yurttaşların yaşamlarına müdahale eden grevleri durdurma hakkına sahip olması lazım. Gruplar, cumhuriyet tarafından seçilenlere saldırmak için aşırı şiddet kullandığında, bir şeyden memnun olmadıkları için kuralsız şiddet kullandığında, o artık cumhuriyet olmaktan çıkar. Ekonomiye yönelik bir abluka var ve bu ablukayı kaldırma yetkisi olmalı.

Macron'un anayasal yetkisini kullanıp meclisi baypas ederek emeklilik reformunu geçirmesi suretiyle grev ve protestolar daha da alevlendi.

Çöp toplayıcıların bugün 17. günündeki grevi nedeniyle başkent Paris çöp dağlarının altında kaldı.

Bugün Marsilya'daki liman işçileri, Fransa'nın en büyük ticari limanına erişimi engelledi. İşçiler, yoğun polis mevcudiyetine rağmen kamyonlarla diğer araçların limana girişine izin vermedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz