Macron Ne Açıklayacak?

Halk sokağa dökülmüşken Cumhurbaşkanı Macron'un canlı yayına çıkıp açıklama yapması bekleniyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Fransa'da bu sıralar sular durulmuyor. Halk sokağa dökülmüşken Cumhurbaşkanı Macron'un canlı yayına çıkıp açıklama yapması bekleniyor. Macron'un neyi açıklayacağını ise kimse bilmiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron hükümetinin Anayasa'nın özel bir maddesini kullanarak meclisi devre dışı bırakması halkı sokaklara döktü. 

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısı ülkedeki gerilimi artırdı dün son olarak 243 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Bugün Fransız basınında yer alan haberlerde hem Macron hem de Fransa için tehlike çanlarının çaldığına dikkat çekildi.

Ülkenin en büyük gazetelerinden biri olan Le Monde 'Fransız Devrimi' ve 'Sarı yelekliler'e gönderme yaptığı haberinde 'Fransa bir kez daha bilinmeyenin eşiğinde' ifadesini kullandı.

Ülkedeki isyan dalgasına rağmen yasa tasarısından vazgeçmeyen Macron'un eleştiri oklarının hedefi olduğuna dikkat çeken gazete son günlerdeki protestolarda Cumhurbaşkanının portrelerinin yakıldığını, büstlerinin yıkıldığını belirterek, "İzole bir cumhurbaşkanı, zayıf bir başbakan ve sarsılan sokaklar...Tasarı ve hükümetin özel yetkiyi kullanması Fransa'daki yaraları yeniden canlandırdı" diye yazdı.

Hükümetin emeklilik yasası için meclisi baypas etmesi, muhalefetin de harekete geçmesine neden oldu. Macron hükümetine karşı verilen ilk gensoru önergesi Pazartesi günü 278 milletvekilinin lehte oy vermesine rağmen 287 olan oy çoğunluğunun sağlanamaması nedeniyle reddedildi.

Gensoru önergesinden 9 kişinin oyu ile kıl payı kurtulan Macron, Fransız halkının öfkesini yatıştırmak için bugün kameralar karşısına geçiyor.

MACRON NE AÇIKLAYACAK?

TF1 kanalından Marie-Sophie Lacarrau ve France 2 kanalından Julian Bugier'ın sorularını yanıtlayacak Cumhurbaşkanının açıklamaları Fransız kanallarında eşzamanlı olarak yayınlanacak.

Ülke genelinde protestolar devam ederken canlı yayına çıkacak olan Macron'un açıklamaları ülkede merak konusu olurken, Fransız liderin yakın çevresinden biri Macron'un ne açıklayacağını kimseye söylemediğini belirterek "Söyleyeceklerini sadece o biliyor" dedi.

Fransa halkının son yaşanan gelişmelerden sonra büyük bir hayal kırıklığına uğradığını belirten Fransız medyası Macron'un bugünkü açıklamalarının 'ateşi körükleyeceğini' iddia etti.

Ülkeyi karıştıran yasa tasarısında göre, Fransa’da 1 Eylül’den itibaren emeklilik yaşı her yıl 3 ay kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla ulaşacak.

2027’den itibaren emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

Reformun yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz