Macron, Kral Charles İçin Verdiği Yemeğe 475 Bin Euro Harcamış!

Bu, Fransa devletine 166 bin 193 euroluk yemek ve 42 bin 515 euroluk içecek hizmeti dahil 474 bin 851 euroya mal olmuş

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Britanya Kralı III. Charles ve Kraliçe Camilla için geçen yıl verdiği gösterişli bir akşam yemeğine yaklaşık 475 bin euro harcadığı ve bu süreçte yıllık bütçesinde bir delik açtığı, ülkenin en üst denetim mahkemesi tarafından ortaya kondu.

Macron'un ofisi geçen yıl Britanya Kralı Charles'a verdiği gösterişli ıstakoz yemeği ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi için düzenlenenin de aralarında bulunduğu diğer devlet ziyafetleri için tüm imkanları seferber edince milyonlarca euroluk bir bütçe aşımı yaptı.

Macron, geçen eylülde Kral ve eşi Kraliçe Camilla'ya 17. yüzyıldan kalma Versay Sarayı'nın ünlü Aynalar Salonu'nda verdiği devlet yemeğinde mavi ıstakoz, mantar gratenli Bresse Fransız kümes hayvanları ve çeşitli Fransız ve İngiliz peynirleri ikram etmişti.

Bu, Fransa devletine 166 bin 193 euroluk yemek ve 42 bin 515 euroluk içecek hizmeti dahil 474 bin 851 euroya mal olmuştu.

Hugh Grant, Mick Jagger ve Arsene Wenger gibi isimlerin de katıldığı yemekte Kral Charles, Macron'a "cömert ruhunuz, ailemin ve benim, annem merhum kraliçeye Fransa'da gösterilen saygıdan ne kadar etkilendiğimizi hatırlattı" demişti.

Fransa Cumhurbaşkanı kadeh kaldırırken "Brexit'e rağmen ve bağlarımız çok eski olduğu için, kıtamızın tarihinin bir bölümünü birlikte yazmaya devam edeceğimizi biliyorum" demişti.

Öte yandan denetim mahkemesi, Yeni Delhi'yi daha fazla Fransız denizaltısı ve savaş uçağı almaya ikna etmek isteyen Macron'un, Temmuz 2023'te Louvre'da Modi'nin onuruna verdiği devlet yemeğinin 412 bin euroya mal olduğunu da açıkladı.

Cumhurbaşkanlığının harcamalarına ilişkin haberler, görev süresinin sonuna yaklaşan hükümetin, Fransa'nın ekonominin büyüklüğüne oranla dünyadaki en yüksek kamu harcaması seviyelerini karşılayamayacağı mesajıyla örtüşüyor.

Denetim mahkemesi ayrıca cumhurbaşkanının yurtdışı seyahatlerinin artan maliyetine de dikkat çekerek, uluslararası uçuşlarda Airbus A330'un saat başına 23 bin euro üzerinde bir maliyetle kullanıldığını belirtti.

Devlet resepsiyonları ve resmi seyahatler için yapılan yüksek harcamaları sonucunda cumhurbaşkanlığının giderlerinin geçen yıl yüzde 6,5 artarak 117,2 milyon euroya yükseldiğini ve 8,3 milyon euroluk bir bütçe açığı oluştuğunu belirtti.

Mahkeme artık Elysée'nin, "cumhurbaşkanlığının mali dengesini yeniden kurmak ve sürdürmek için... önemli çabalar" göstermesi gerektiğini söylüyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz