İngiltere'de Yeni Virüs Tehlikesi!

Baş ağrısı ve yüksek ateş yapıyor, merkezi sinir sistemini yerle bir ediyor!

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İngiltere’de kene vakalarını inceleyen uzmanların hazırladığı rapora göre, kenelerde merkezi sinir sisteminde ciddi enfeksiyonlara yol açan bir virüs tespit edildi.

Ülkemizde çokça tespit edilen kene vakaları, İngiltere’de tespit edildi. 2019’dan bu yana tespit edilen üç kene kaynaklı ensefalit (TBEV) vakası görüldü. İlk doğrulanmış vaka geçen yıl Yorkshire bölgesinde keşfedildi.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Kurumu (UKHSA) ve İngiltere Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı (DEFRA) ortak komitesi tarafından yayınlanan risk değerlendirmesi, virüsün Hampshire/Dorset ve Norfolk bölgelerinde de tespit edildiğini, ancak ülkenin diğer bölgelerinde de bulunabileceğini söyledi.

Rapor, hem insan vakalarına hem de virüsün kenelerde tespit edilmesine dayanıyor. TBEV, birçok Avrupa ülkesi de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaygındır.

CİDDİ ENFEKSİYONLARA NEDEN OLABİLİR

Söz konusu virüsün, tamamen asemptomatik enfeksiyondan hafif grip benzeri hastalığa, menenjit veya ensefalit gibi merkezi sinir sisteminde ciddi enfeksiyonlara kadar bir dizi hastalığa neden olabileceği ifade edildi.

Ensefalit semptomları diğer menenjit nedenlerine benzer ve baş ağrısı, ense sertliği, konfüzyon veya bilinç kaybı ile birlikte yüksek ateş içerebilir.

Kene ısırmasından sonra bu tür semptomlar yaşayan veya genel olarak kendini iyi hissetmeyen herkesin hekime tavsiyesi alması gerektiği ifade edildi.

Genel halk için TBEV'den kaynaklanan risk çok düşük olsa da, UKHSA başka vakaların derhal tespit edilebilmesi için hastanelerdeki testlerde değişiklikler yapılmasını önerdi.

Keneler, antibiyotiklerle tedavi edilebilen bakteriyel bir enfeksiyon olan Lyme hastalığı da dahil olmak üzere başka hastalıkları taşıyabilir.

UKHSA'nın Müdür Yardımcısı Dr. Meera Chand şunları söyledi:

 "Gözetlememiz, kene kaynaklı ensefalit virüsünün Birleşik Krallık'ta çok nadir olduğunu ve genel nüfus için riskin çok düşük olduğunu gösteriyor.Keneler ayrıca Lyme hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli başka enfeksiyonları da taşırlar, bu nedenle bozkır ve ormanlık alanlar gibi kenelerin geliştiği alanlarda dışarıda ısırılma şansınızı azaltmak için adımlar atın ve keneleri kontrol etmeyi ve derhal ortadan kaldırmayı unutmayın."

UKHSA, virüsün neden son yıllarda kenelerde daha sık keşfedildiğine dair araştırmaların sürdüğünü de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz