IŞİD'li Kadınlar El Hol'den Nasıl Kaçırılıyor?

El Hol kampında tutulan IŞİD'li kadınlar, sosyal medyada tanıştıkları cihadistlerle 'telefon evliliği' yaparak Türkiye'ye kaçırılıyor. HTŞ komutanı, kadınların bu süreçte nasıl kamptan çıkarıldığını anlattı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş’ın özel haberine göre, Suriye'nin kuzeyindeki El Hol kampında tutulan birçok IŞİD'li kadın, sosyal medya aracılığıyla tanıştıkları cihadistlerle 'telefon üzerinden' evlenip kaçırılıyor. HTŞ (Heyet Tahrir el Şam) tarafından yürütülen bu kaçakçılık faaliyetleri, kadınların Suriye’den Türkiye'ye, oradan da Avrupa’ya kaçırılmasını sağlıyor.

Sosyal medya üzerinden iletişime geçilen HTŞ’nin Özbek komutanı 'Ayyub Hawk' ile yapılan görüşmede, kaçırma işlemlerinin detayları açığa çıktı. Hawk, kamptan kaçırılan kadınların Reyhanlı’ya kadar getirileceğini ve bu süreç için ilk aşamada 25 bin euro talep edildiğini belirtti. Ancak, kaçakçılıkla ilgili 'beklenmedik masraflar' nedeniyle bu rakamın 45 bin euroya kadar çıkabileceğini söyledi.

KADINLAR TELEFON ÜZERİNDEN EVLENİP KAÇIRILIYOR
Kamptaki IŞİD'li kadınlar, telefonla tanıştıkları cihadistlerle sanal evlilikler yapıyor. Bu evlilikler, kadınların kamptan kaçırılmalarını hızlandırıyor. HTŞ'nin sağladığı bağlantılar aracılığıyla kadınlar, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'den Türkiye’ye geçirilerek sınırdan kaçak yollarla Avrupa’ya gönderiliyor.

Özellikle Türkiye, HTŞ’nin kaçakçılık operasyonlarında önemli bir merkez haline gelmiş durumda. Hawk, kadınları Hatay’ın Reyhanlı ilçesine kadar getirmenin garantisini verdiğini ifade etti. Avrupa’da yaşayan erkeklerle evlenen kadınlar ise, sahte belgelerle Avrupa’ya kaçırılıyor.

EL HOL'DE 42 BİN KADIN VE ÇOCUK TUTULUYOR
El Hol kampında, 41 ülkeden 42 bin kadın ve çocuk bulunuyor. IŞİD'in 2019’da dağılmasıyla birlikte bu kadınlar ve çocuklar kampta hapsedildi. Batılı ülkeler ise vatandaşları olan bu kadınları teslim almayı reddediyor. Bu durum, küresel güvenlik sorunlarına neden olurken, kadınların sosyal medya üzerinden 'evlenerek' kaçma çabaları artmış durumda.

KAÇIRMA OPERASYONLARI KRİPTO PARAYLA FİNANSE EDİLİYOR
Kadınlar, kaçırılmaları için sosyal medya üzerinden tanıştıkları cihadistlerden nakit veya kripto para talep ediyor. Erkekler, kadınları kamptan kaçırmak için HTŞ militanlarına kripto para transferleri yapıyor. HTŞ militanları, kadınları önce İdlib'e, ardından Türkiye’ye geçiriyor.

Komutan Hawk, kadınların kamptan kaçırılması sürecinde güvenli araçlar ve evlerde barındırıldığını, kampta sızan HTŞ militanlarının bu kaçırma operasyonlarını organize ettiğini belirtiyor. Bu süreç için yüksek ücretler talep ediliyor ve kaçırılan kadınların güvenliği garantileniyor.

HTŞ, TÜRKİYE’NİN TERÖR LİSTESİNDE
Heyet Tahrir el Şam, Türkiye'nin terör örgütleri listesinde bulunmasına rağmen, El Hol'deki kaçakçılık faaliyetlerini sürdürüyor. Hawk, kaçırılan kadınların Türkiye’ye ve Avrupa’ya güvenli bir şekilde götürüldüğünü iddia ederken, bu süreçte kripto para ile yapılan ödemelerin güvenlik açısından önemli olduğunu vurguluyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Kamptaki kadınlar, sosyal medya üzerinden cihadistlerle tanıştıktan sonra, evlilik sinyallerini profil fotoğraflarına yeleli aslan veya güvercin gibi semboller ekleyerek veriyor. Erkekler, bu kadınlarla iletişime geçip, kaçış planlarını organize ediyor. Kaçış operasyonları sırasında kadınların kamp dışındaki ihtiyaçları, nakit veya kripto para ile finanse ediliyor. Kadınların Avrupa’ya ulaştırılması süreci ise daha karmaşık ve yüksek maliyetli bir organizasyon gerektiriyor.

ÇOCUK ÖLÜMLERİ VE KAMPIN ZOR ŞARTLARI
El Hol kampında, özellikle yetersiz beslenme, bulaşıcı hastalıklar ve kazalar nedeniyle çocuk ölümleri yaygın. Kampta tutulan kadınlar, zor yaşam koşullarını sosyal medyada paylaşarak uluslararası toplumdan yardım talep ediyor. Ancak bugüne kadar bu talepler yanıtsız kaldı. Yetkililere göre, son beş yılda yaklaşık 50 çocuk, kötü şartlar nedeniyle yaşamını yitirdi.

HTŞ KAÇAKÇILIĞIN BAŞINDA
Özellikle kamptan kaçışlar konusunda HTŞ'nin rolü büyük. Komutan Ayyub Hawk, kamptan kaçırma operasyonlarını yönetiyor. Hawk, bu süreçte özellikle güvenli yollar ve evler sağlandığını ve şimdiye kadar hiçbir kadının yakalanmadığını belirtiyor.

Kaynak:Artı Gerçek


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz