İBB'de Birçok Şirket Özelleştirme Yolunda!

İBB birçok şirketi özelleştirmeye hazırlanıyor. Özelleştirilecek şirketler arasında İGDAŞ, Halk Ekmek, İspark ve Hamidiye Su da bulunuyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İGDAŞ'ın da aralarında olduğu şirketlerini halka arz etmeye hazırlanıyor. İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, İGDAŞ'ın 10 milyar dolar değerlemeyle halka arzını planladıklarını söyledi.

CHP, 31 Mart'taki yerel seçimde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de çoğunluğu elde etmesinin ardından, İBB'nin şirketlerini halka arz etme planını canlandırdı.

İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, belediye meclisinde CHP’nin çoğunluğu elde etmesinin, İGDAŞ'ın halka arzı da dahil olmak üzere 'fonlama sağlama' planlarında ilerlemeye imkan tanıdığını söyledi. İGDAŞ’ın halka arz planı ilk olarak 2010’larda gündeme gelmiş ancak hayata geçememişti.

VURAL: GAZA ZAM GELİRSE ŞİRKET DEĞERİ 10 MİLYAR DOLARI BULUR

Bloomberg’ün sorularını yanıtlayan Vural “Eskiden bir projeyi kabul etmek için yaklaşık bir yıla ihtiyaç duyarken, şimdi oldukça hızlı karar alabiliyoruz” dedi.

Vural, daha yüksek doğalgaz tarifesinin onaylanması durumunda İGDAŞ'ın 10 milyar dolara kadar değerleme yakalayabileceğini söyledi. Vural ayrıca, İGDAŞ'taki İBB hissesini yüzde 90’ı aşkın seviyeden yüzde 20’nin altında bir seviyeye indirmeyi hedefleyeceklerini açıkladı. İGDAŞ, 2022’de 35,8 milyar lira (1,1 milyar dolar) gelir elde etti.

'ÖZELLEŞTİRMEDEN YANAYIM'

Vural “Bir finans insanı olarak özelleştirmeden yanayım. Belediyenin nihayetinde sadece belediye işlerine geri dönmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

İBB Meclisi’nin halka arz izninin hala geçerli olduğunu belirten Vural, yatırım bankalarını yetkilendirme aşamasından önce yapılması gereken bazı çalışmalar olduğunu ve bunlar arasında şirket ana sözleşmesinin yeniden düzenlenmesinin de olduğunu ifade etti.

DİĞER ŞİRKETLER DE SIRADA

Vural otopark şirketi İspark’ın, su şirketi Hamidiye’nin ve Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu duyurdu.

Vural, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kasım ayında çıkılan 715 milyon dolarlık İBB yeşil tahvil ihracını onayladığını ve aralarında 925 milyon dolarlık kredi hattının da olduğu dört metro projesi finansmanının onaylanmasının beklendiğini de ifade etti.

Vural, İBB’nin bu yıl sermaye piyasaları ve EBRD gibi uluslararası finans kuruluşlarından 1 milyar euroluk (1,1 milyar dolar) finansman sağlamayı hedeflediğini söyledi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz