Hızla Yayılan Bakteri, İki Gün İçinde Öldürüyor!

Et yiyen bakterinin öldürme oranı endişe yaratıyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Uzmanlar bakterinin, hastalığa yakalanan kişilerin yarısının vücuduna nasıl girdiğini bilmiyor (Wikimedia Commons)

Et yiyen nadir bir bakteri Japonya'da hızla yayılıyor. Uzmanlar çoğu hastanın 48 saat içinde öldüğünü söylüyor. 

A Grubu Streptokok (Strep A) bakterisinin yol açtığı streptokok toksik şok sendromu (STSS) vakalarındaki artış endişe yaratıyor. Geçen yılın toplamında 941 olan vaka sayısı, bu yıl 2 Haziran'da 977'yi buldu. 

STSS'nin ilk belirtileri arasında ateş, titreme, kas ağrıları ve mide bulantısı yer alıyor. Hastalığın ilerlemesiyle düşük tansiyon, kalp atışının hızlanması ve birden fazla organın işlevinde bozulma gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Hastalığın tedavisinde damardan antibiyotik uygulanıyor.

50 yaşından büyük kişilerin daha fazla risk altında olduğu hastalık, kısa süre içinde ölüme yol açabiliyor.

Tokyo Kadın Tıp Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Ken Kikuchi, "Ölümlerin çoğu 48 saat içinde gerçekleşiyor" diyor. 

Bir hastanın sabah ayağındaki şişliği fark etmesinden sonra bu, öğlene kadar dizine kadar yayılabiliyor ve hasta 48 saat içinde ölebiliyor.

Kikuchi yüzde 30 ölüm oranına sahip hastalığın vaka sayısının Japonya'da bu yıl 2 bin 500'ü aşabileceğini öngörüyor.

Uzmanlar hastalığa yakalanmamak için derideki yara ve enfeksiyonların iyi takip edilmesi gerektiğini vurguluyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, açık yarası olanların daha yüksek risk taşıdığını belirtiyor.

Kikuchi ise halkı el hijyenine dikkat etmeye çağırarak bakterinin bağırsaklarda taşınabileceğini ve bunun da dışkı yoluyla ellere bulaşabileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2022'nin ikinci yarısında Fransa, İrlanda, Hollanda ve Birleşik Krallık'ta A Grubu Streptokok bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlarda artış kaydetmişti. Kuruluş vaka artışının Kovid-19 pandemisinde konan kısıtlamaların kalkmasının ardından yaşandığını belirtmişti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz