Çarşafları Hangi Sıklıkta Yıkamanız Gerekiyor?

Uzmanlar ne diyor?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bir yatak firması tarafından yürütülen araştırmaya göre, çoğu insan yeni yıkanmış çarşaflarda yatmayı sevse de, ortalamalara göre çarşaflar yalnızca 24 günde bir değişiyor. Uzmanlar ise bunun çoğu zaman yeterli olmadığını söylüyor.

Uzmanlara göre, ölü deri hücrelerini, vücut yağlarını, sebumu ve terlemeyi gidermek için çarşaflar, yastık kılıfları ve hatta yatak örtüleri dahil olmak üzere yatak takımlarınızı düzenli olarak yıkamanız gerekiyor.

Bilim insanları, "Tıbbi ve hijyenik açıdan bakıldığında, bunun haftada bir kez yapılması gerekiyor" tavsiyesinde bulunuyor.

ABD merkezli Dr. Jason Singh, haftalık düzenli bir rutine uymamanın cilt tahrişlerine, enfeksiyonlara ve hatta alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini söylüyor. Uzman, astımınız veya başka solunum sorunlarınız ya da hassas, sivilceye yatkın bir cildiniz varsa, çarşaflarınızı daha sık değiştirmeyi düşünmeniz gerektiğini de ekliyor.

Yatağınızı sevdiğiniz bir evcil hayvanla paylaşıyorsanız, tüylerini, kokularını ve çarşafların sağlıksız koşullarına katkıda bulunabilecek kirleri gidermek için yatak takımlarını daha sık yıkamanız gerekebilir. Ayrıca yatakta atıştırmaktan da kaçının çünkü kırıntılar kirli çarşaflara katkıda bulunabilir ve istenmeyen yaratıkları da yatak odanıza davet edebilir.

Yatağınızda deri döküntüsü ve yağların birikmesini en aza indirmek için, her akşam duş alarak yatağa girebilirsiniz. Dr. Singh, bunun özellikle akşamları egzersiz yapanlar için önemli olduğunu söylüyor.

Yaptığı açıklamada, "Tüm bu ter aynı zamanda mikroorganizmaların çoğalmasına olanak sağlayan bir ortam da yaratabilir." dedi.

Ayrıca yatak odanızı daha serin tutmak uyurken terlemeyi de azaltabilir.. Sleep.org, uyumak için ideal sıcaklığın 22 derece olduğunu söylüyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz