Gençlerde Antidepresan Kullanımı Artıyor!

Fransız ulusal sağlık sistemi tarafından hazırlanan bir rapora göre, 12-25 yaş arasındaki gençler önceki yıllara kıyasla daha fazla antidepresan kullanıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

2019-2023 döneminde, 12-25 yaş arası gençlerin antidepresan kullanımı her 1.000 kişide yüzde 55 artarken, 26-60 yaş arası bireylerde bu oran yüzde 8 oldu.

Fransız ulusal sağlık sistemi tarafından hazırlanan bir rapora göre, 12-25 yaş arasındaki gençler önceki yıllara kıyasla daha fazla antidepresan kullanıyor.

Raporda, 2019-2023 yılları arasında, 12-25 yaş arası gençlerin reçeteli ilaç kullanımı her 1.000 kişide yüzde 55 artarken, 26-60 yaş arası bireylerin reçeteli ilaç kullanımının sadece yüzde 8 artış gösterdiği belirtildi.

Uyku sorunları için kullanılan hipnotiklerin yazıldığı reçetelerde artış olduğu belirtildi. Bu ilaçları kullanan gençlerin sayısı yüzde 50 artarken, yetişkin nüfusun geri kalanında bu oran yüzde 11 azaldı.

Rapora göre, antipsikotik ilaçları kullanan 1.000 kişi başına düşen genç sayısı yüzde 35 artarken, diğer yetişkinlerde bu oran sadece yüzde 4 oldu.

Raporda görülen bu artışlar, Fransa'daki genç nüfusun psikolojik sorunlar yaşadığına işaret etmekte. Ayrıca yazılan ilaç reçetelerinde en büyük artışın kadınlarda görüldüğü belirtildi.

Ruh sağlığına ilişkin bu cinsiyet farkı, Dünya Sağlık Örgütü - DSÖ (World Health Organization - WHO) tarafından hazırlanan 2023 raporunda da vurgulandı.

DSÖ raporunda, ilaçların semptomları hafifletebilirken, "özellikle psikolojik olgunlaşma dönemindeki ergenlere ve genç yetişkinlere reçete edildiklerinde bazen önemli yan etkilere sahip olabileceği," uyarısında bulunuldu.

Fransız ulusal sağlık raporu, ülkedeki sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik 30 öneri sundu.

Gençlerin ruh sağlığıyla ilgili olan öneri, "pratisyen hekimlere desteğin arttırılmasını" ve "daha hızlı tedavi sağlamak için ruh sağlığı merkezlerinin bölgesel olarak yapılandırılmasını" içeriyor.

Fransız Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Derneği Başkanı Bruno Falissard, birkaç ay önce sağlık alanında uzmanlaşmış bir Fransız medya şirketine verdiği röportajda, "Demografik eğilimler göz önüne alındığında önümüzdeki 20 yıl içinde yeterli sayıda çocuk psikiyatristi yok," uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu, 2023 yılında çocuklar ve gençler için sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek ve ruh sağlığı sorunlarını ele almak üzere ayırdığı 2 milyon euro'luk bütçeyle beraber çeşitli girişimler açıkladı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz