Gençler Kalpten Gidiyor!

Kalp damar uzmanı: Artış oranı yaklaşık yüzde 20

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Genç yaşta kalp krizi kaynaklı ölümler arttı…

Son zamanlarda kalp krizinden dolayı yaşamını yitirenlere ilişkin sosyal medyada çok paylaşım yapılıyor. Uzmanlar genç yaşta yaşanan kalp krizinin nedenlerini anlatırken Kovid-19'un etkisine dikkati çekti

Adana'da yaşayan 37 yaşındaki Hasan Turan Bayburt'un; göğüste baskı, ağrı ve soğuk terleme şikayetleri ile kaldırıldığı hastanede kalp krizi geçirdiği anlaşıldı. 

Hastanede kriz sırasında kalbi duran ve müdahale ile tekrar yaşam döndürülen Bayburt'un yüzde 100 oranında tıkalı olan ana damarı, balon ve stent yöntemiyle açıldı. 

41 bin kişiyi kapsayan araştırma: Kadınlarda kalp krizi olasılığı hafife alınıyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Azap: Kovid-19 ilaçları değil hastalığın kendisi kalp krizine neden olabiliyor
Şuuru kapalı bir şekilde geldiği hastaneden sağlıklı bir şekilde taburcu olan Bayburt, yaptığı açıklamada, "Ölümün kıyısından döndüm ve yeni bir hayata kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum" demişti. 

Herkes Hasan Turan Bayburt kadar şanslı olmayabiliyor. Ondan çok daha genç olup kalp krizi sonucu yaşamını yitirenler var. 

Örneğin Bölgesel Amatör Lig'de bulunan Yenişehir Belediyespor'da görev alan futbolcu Barış Demir (27) ikamet ettiği Bursa'nın Yıldırım ilçesi Samanlı Mahallesi'ndeki evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Dargeçit Devlet Hastanesinde, evde bakım hizmetlerin de görevli Hemşire Canan Sayhan, görevi başında kalp krizi sonucu genç yaşta yaşamını yitirdi. 

Nazilli Devlet Hastanesi personeli 34 yaşındaki Mehmet Çoban da genç yaşta kalp krizi sonucu hayata veda etti.

Lise hatta ortaokulda okuyan çocukların bile kalp krizi geçirerek yaşamlarını yitirdiğine dair haberlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Bilindiği gibi dünyada en fazla ölüm, kalp ve ona bağlı rahatsızlıklardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle meydana geliyor.

Ölümlerin yüzde 40'tan fazlası kalp ve damar hastalıkları kaynaklı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor.

DSÖ uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmekte.

Avrupa ortalamasının üzerinde seyreden kalp krizine bağlı ölüm oranları Türkiye'de de azımsanmayacak ölçüde.

Türk Kardiyoloji Derneği'ne göre Türkiye'de ölümlerin yüzde 40'tan fazlası kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz