Erdoğan ve Putin Zirvesinde Neler Konuşulacak?

Tarafların hangi konularda görüş ayrılığı yaşıyor?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine yarın Soçi'ye yapacağı ziyarette başta Ukrayna’daki gelişmeler, enerji ve gıda sektöründe yaşanan krizler, Dağlık Karabağ’da tırmanan gerilim, Türkiye’nin olası Suriye operasyonu ile birlikte Akkuyu nükleer santral inşaatında yaşanan görüş ayrılıkları öncelikle gündeme gelecek konular arasında yer alıyor.

Cuma günkü zirve, iki liderin bir aydan kısa bir süre içinde ikinci kez yapacakları görüşme olacak. Putin ve Erdoğan, son olarak 19 Temmuz’da Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Ali Hamaney’in de katıldığı üçlü zirveden sonra ikili bir görüşme gerçekleştirmişti.

Akkuyu'da neler oluyor?
Toplantıda ele alınacak ikili konuların başında Akkuyu nükleer santral inşaatında yaşanan görüş ayrılıkları geliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, hafta içinde yaptığı açıklamada Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ve yüklenici Titan 2-IC İçtaş konsorsiyumu arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunulduğunu duyurdu.

Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kapasiteli 4 reaktörün tam kapasite devreye girmesiyle Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Söz konusu proje toplamda 20 milyar doları buluyor.

Ancak çoğunluk hissseleri ROSATOM'a (Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu) ait olan Akkuyu Nükleer AŞ, geçtiğimiz günlerde Türk firması IC İçtaş İnşaat AŞ ile sözleşmesini feshetti.

Bazı Türk siyasilere göre Rus şirketin bu adımı, Türk firmalarının projeden tahliyesi anlamına geliyor.

Suriye ve Libya’daki gelişmeler

Ankara ve Moskova son dönemde Suriye ve Libya’da farklı grupları desteklemelerine rağmen jeopolitik açıdan birbirlerine ihtiyaçları olduğu için bu iki ülke de birbirlerine karşı “dengeli ve ihtiyatlı” politikalar izlemeyi tercih ediyor.

Türkiye, daha önce Suriye’nin içinde 30 kilometre derinliğinde bir güvenliği şeridi oluşturma hedefinde olduğu duyurmuş, Rusya ise buna şiddetle karşı çıkmasa bile operasyonun sınırlı olmasını istemişti.

Geçen ay BM ve Türkiye‘nin girişimiyle Ukrayna’da depolarda bekleyen tahılın sevkiyatı için Rusya’nın katılımıyla dörtlü bir toplantı yapılıp, küresel gıda krizini bir ölçüde de çözme adına önemli bir anlaşmaya imza atılmıştı.

Hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkilerdi iyi tutup denge politikası izlemeyi tercih eden Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu anlaşmanın imzalanması ve yürürlüğe konmasında oynadıkları olumlu rol, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin takdirine yol açarken, ABD’den övgüler almıştı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz