Rusya ve Kuzey Kore Anlaştı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladığı açıklandı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, davet üzerine 24 yıl sonra ilk kez geldiği Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’de Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ile temaslarına başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladığı açıklandı. Bu anlaşmaya göre 2 ülke olası bir saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladığı açıklandı. Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre Putin ve Kim Jong-un yaklaşık iki saat süren baş başa görüşmelerini tamamladılar.

Tass, anlaşmanın 1961 ve 2000-2001 yıllarında imzalanan anlaşmalarının yerini alacağını bildirdi. Rusya Devlet Başkanlığı Asistanı Yuri Ushakov bunun nedeninin "dünyadaki ve bölgedeki jeopolitik durumun derin evrimi" olduğunu söyledi.

"SALDIRI DURUMUNDA KARŞILIKLI YARDIM" DETAYI

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilere değinerek, "Rusya ve Kuzey Kore, yıllardır sağlam dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri ile birbirine bağlı. Ülkelerimiz arasındaki etkileşim eşitlik ve birbirimizin çıkarlarına karşılıklı saygı ilkelerine dayanıyor. Kuzey Kore ile imzaladığımız anlaşma ülkelerimize saldırı durumunda karşılıklı yardımı da içeriyor" dedi.

Putin, "Ukrayna meselesi dahil olmak üzere Rus politikasına yönelik tutarlı ve değişmez desteğinize değer veriyoruz. Burada, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya yıllardır dayatmaya çalıştığı hegemonik ve yayılmacılık politikasına karşı mücadelemizi kastediyorum." diye konuştu.

KİM JONG-UN: KUZEY KORE-RUSYA İLİŞKİLERİNDE “REFAH DÖNEMİNE GİRDİK

Rus haber ajansı Tass'a göre Vladimir Putin ile görüşmesinde konuşma sırası geldiğinde Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı'na iki ülke arasındaki ilişkilerin "yeni bir refah" dönemine girdiğini söyledi.

Kim'in ayrıca Rusya'nın "dünyadaki stratejik dengenin korunmasındaki" rolüne dikkat çektiği ve Moskova'nın Ukrayna işgali olarak adlandırdığı "özel operasyona" desteğini ifade ettiği bildirildi.

Kim, Pyongyang'ın Rusya ile "stratejik" iş birliğini güçlendirmeyi amaçladığını söylerken “Dünyadaki durum daha karmaşık hale geliyor ve hızla değişiyor. Bu durumda Rusya ile, Rus liderliği ile stratejik temasları daha da güçlendirmek niyetindeyiz” ifadelerine yer verdi.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz