Drake ve The Weeknd 'in Yapay Zeka İle Taklidi!

Şarkı Spotify’dan ve ondan önce Apple Music, Deezer ve TIDAL’dan çekildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Drake ve The Weeknd’in yapay zeka tarafından oluşturulmuş sahte vokallerini içerdiği düşünülen ve hafta sonu viral olan bir şarkı, UMG’nin 17 Nisan Pazartesi günü “daha önce oluşturulmuş bir içeriğin, YZ ile üretilerek ihlal edildiği” iddiasıyla kınaması üzerine, çoğu streaming platformundan çekildi.

“Heart On My Sleeve” adlı parçanın sahte YZ üretimi, iki süper yıldızın sesine esrarengiz bir şekilde benzer sesler içeriyor ve Ghostwriter977 adlı bir TikTok kullanıcısı tarafından piyasaya sürüldü (YouTube adı Ghostwriter). Şarkının tamamının YZ ile mi yoksa sadece sese benzer vokallerle mi oluşturulduğu belli değil.

İki gün içerisinde şarkı Spotify’da 600.000’den fazla dinlendi ve Ghostwriter977’nin TikTok videoları 15 milyondan fazla görüntülendi. YouTube videosu 275.000 kez daha görüntülendi ve altında YZ şarkının sahibi görünen  Ghostwriter’ın “Bu daha başlangıç” diye bir de yorumu vardı. Şarkıyla ilgili diğer yorumlar da olumlu yöndeydi.

Şarkı Spotify’dan ve ondan önce Apple Music, Deezer ve TIDAL’dan çekildi.

Kısa ömürlü olsa bile, YZ üretimi sahte “Heart On My Sleeve”in sansasyonel başarısı, YZ’nin müzik endüstrisi üzerindeki etkisiyle ilgili endişeleri artırdı. Geçen hafta UMG, streaming platformlarından YZ üretimi şarkıların kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

UMG’nin, sahte YZ kullanılarak üretilen şarkı üzerine bu tarz şarkılara karşı hızlı yaptırımıyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

“Universal Music Group’un başarısı, kısmen yeni teknolojiyi benimsemesine ve sanatçılarımızın güçlendirilmesine imkan tanınmasına bağlıdır. Bunu bir süredir yapay zeka etrafında kendi inovasyonumuzla yapıyoruz. Ancak, sanatçılarımızın müziğini kullanan üretici yapay zeka eğitimi (bu hem anlaşmalarımızın hem de telif hakkı yasasının ihlali demektir) ve üretken yapay zeka ile oluşturulan hak ihlali olan içeriğin DSP’lerde kullanılabilirliği, müzik ekosistemindeki tüm paydaşların tarihin hangi tarafında olmak istedikleri sorusunu gündeme getiriyor: sanatçıların, hayranların ve insan yaratıcı ifadesinin tarafında mı yoksa derin sahtekarlıkların ve sanatçıların hak ettikleri bedelleri almamasının tarafında mı?

“Bu örnekler platformların, hizmetlerinin sanatçılara zarar verecek şekilde kullanılmasını önlemek için neden temel bir yasal ve etik sorumluluğa sahip olduğunu gösteriyor. Çözümün bir parçası olmaları gerektiğini kabul ettikleri için platform ortaklarımızın bu konulara katılımı bizi cesaretlendiriyor.”

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz