Çizgi Film Sırları: Neden Hep Dört Parmak?

Peki bu özellik çizgi filmlerde nasıl bu kadar yaygın hale geldi?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bir kere kaç tane çizgi film karakterinin dört parmağı olduğunu fark ettiğinizde, bunu görmezden gelmek zor. Sanatsal tercih, 1920'lerde Disney ve diğer erken animasyon stüdyolarında ortaya çıktı ve o zamandan beri Tom ve Jerry , The Simpsons ve Spongebob Squarepants gibi programlarda yer aldı . Peki bu özellik çizgi filmlerde nasıl bu kadar yaygın hale geldi?

Çizgi filmlerde karakterlerin dört parmakla temsil edilmesi, animasyonun kendisi kadar eski. Mickey Mouse ve Felix the Cat gibi birçok erken çizgi film karakterinin dört parmağı vardı, ama bunun nedenini hiç merak ettiniz mi?

Animatörler vücut, kafa ve el çizerken daireler kullandılar ve dairesel avuç içleri beş parmakla çekici değildi. Öyle ki Walt Disney, Mickey Mouse'un beş parmakla çizildiği vakit ellerini bir demet muza benzediğini açıklamıştı.

Adventure Time ve The Fairly Odd Parents'ın yapımcısı Fred Seibert tarafından kurulan medya ağı Channel Frederator'a göre olası bir diğer açıklama ise erken dönem çizgi film karakterlerinin çoğunun hayvan olmasıydı.

Pek çoğumuzun bildiği üzere kedi, tavşan ve köpek gibi hayvan türlerin pençeleri beş parmaklıdır. Fakat parmaklardan biri uzuvda daha yukarı bulunduğu için görülmesi oldukça zordu. Bazılarına göre animatörler bundan dolayı beşinci parmağı, en azından hayvanlarda, çizmemeyi tercih ettiler.

Hayvanların pençe yapısının animatörleri hayvanların antropomorfize edilmiş versiyonlarını çizerken bile el başına dört parmak kullanmaya yöneltmiş olması da muhtemel.

Çizgi filmlerin ortaya çıktığı ilk zamanlar animatörler sadece daha az iş olduğu için dört parmakta durmuş olabilirler. Geleneksel dönemde, elle çizilmiş animasyonların oluşturulması fazlasıyla emek isteyen yoğun bir işti. Her kareye beşinci bir parmak eklemek değerli zaman ve parayı tüketeceğinden stüdyolar bunu feda etmeye razı oldular.

Peki madem tasarruf için bir parmaktan geçtiler, bunu neden üç veya iki parmak yapmadılar? Öyle ya amaç zamandan ve paradan tasarruf ise böylesi daha mantıklı olurdu. Fakat bu çoğu insan ve hayvan karakteri için onları tekinsiz bir bölgeye itilme tehlikesiyle baş başa bırakabilirdi.

Channel Frederator, üç parmaklı çizgi film karakterlerinin genellikle mutantlar veya uzaylılar olduğunu belirtiyor. Burada Teenage Mutant Ninja Turtles'ı veya Toy Story'deki uzaylıları gözünüzün önüne getirebilirsiniz.

Hem Teenage Mutant Ninja Turtles'da hem Toy Story'de hatta diğer benzer yapımlardaki bütün yaratıkların dünya dışı özelliklerini vurgulamak için üç parmağı vardır. Bu nedenle, bir insan, fare veya tavşanda aynı sayıda parmak olması tuhaf görünebilir ve izleyiciye itici gelebilirdi.

Anlaşılacağı üzere dört parmaklı karakter tasarımının arkasında birçok kişinin varsaydığından daha fazla mantık var.

Günümüz animatörleri hala gelenek ve sadelik uğruna bu sanatsal stili benimsiyor ve birçok izleyiciyi estetikle büyüledikleri için muhtemelen bu yazıyı okuyan çoğunluğun olduğu gibi kimse dört parmağı fark etmiyor bile.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz