Antalya'da Genç Kadına, Karın Zarından Vajina Yapıldı!
Doğuştan Müllerian Agenezi hastalığı nedeniyle cinsel organı olmayan D.Y.’ye karın zarından vajina yapılırken 5 binde 1 görülen hastalığın neden olduğu ameliyat 3 saat sürdü.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Antalya’da tıp dünyasında az görülen bir hastalığa karşı çözüm üretildi.
22 yaşındaki D.Y., ergenlik döneminde regl görmeyince doktora başvurdu.
Yapılan kontrollerde genç kadının dış genital organlarının normal geliştiği, iç genital organlarının olmadığı, Müllerian Agenezi hastası olduğu belirlendi.
5 bin kişide 1 görünen hastalık nedeniyle yaklaşık 4 yıl farklı doktorlara başvuran, ancak ameliyat olamayacağı söylenen D.Y., son olarak farklı bir hekime göründü.
Karın zarından vajina yapıldı
D.Y.’nin kontrollerini yapan Doç. Dr. Ömer Ünal, hastasına ameliyatı yapabileceğini söyledi.
Doç. Dr. Ünal ve ekibinin kapalı yöntemle yaklaşık 3 saatte yaptığı ameliyatta, hastaya karın zarından vajina yapıldı. 1 hafta içerisinde sağlığına kavuşan D.Y., taburcu edildi.
5 binde 1 görülen hastalık
Çok nadir görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ömer Ünal, “Bu operasyon ülkemizde çok nadir yapılan, cinsel organı oluşturma ameliyatıdır. Bu hastalık 5 binde 1 görülen, kadınlarda rahim ve vajinanın olmamasıyla ortaya çıkıyor. Hastalık tip-1 ve tip-2 olarak gözüküyor. Tip-2’de bazı iskelet anormallikleri, sağırlık, böbrek yokluğu gibi sorunlarla seyreden bir sendromdur. Biz bu sendromu yaşayan hastalarda sağlıklı bir cinsel hayatı sağlamak adına yeniden cinsel organ oluşturmaktayız" dedi.
Ameliyat 3 saat sürdü
Hastalığın kolay anlaşılmadığını belirten Doç. Dr. Ünal, “Hastamız 4 ya da 5 yıl önce tanı almış, birçok hastaneye başvurmuş ancak sonuç alamamış. Yapılan muayenelerde hastanın vajina ve rahminin olmadığı, Müllerian Agenezi hastalığı olduğunu tespit ettik. Ameliyatı planladık ve kapalı olarak yaklaşık 3 saatte gerçekleştirdik. Karın zarından vajina duvarı oluşturabilmek için flep denilen dokuları kaydırdık" diye konuştu.
Doğum şansı yok
Hastanın doğum yapma şansı olmadığını söyleyen Doç. Dr. Ünal, “Bu sendromda vajina ve rahim birlikte olmuyor. Rahmi yeniden yapma şansımız yok. Ancak ülkemizde daha önce denenmiş, rahim nakliyle çocuk sahibi olabilir" dedi.
YORUMLAR
Yorum Yap