Çin 'Süper Bilgisayar Ağı' Kuracak!

15 üniversite ve ulusal enstitü projeye katılacak

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Süper bilgisayar internetiyle ülke çapında tek bir platform ağı oluşturulması hedefleniyor (Reuters)

Çin "süper bilgisayar ağı" kurmak için araştırma ve geliştirme çalışmaları başlattı.  

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın pazartesi günü Tienstin şehrinde düzenlediği toplantıda bir araya gelen yazılım ve bilişim uzmanları, sektördeki sorunların çözümüne destek sağlaması için bir süper bilgisayar interneti kurulmasıyla ilgili görüşmeler yaptı.

Hong Kong merkezli South China Morning Post'ta yayımlanan haberde, birbirine bağlı süper bilgisayarlardan oluşması öngörülen ağda, kullanıcıların tek platform üzerinden birden fazla makineye erişmesinin hedeflendiği belirtildi. 

Ülkedeki 15 üniversite ve ulusal enstitüdeki süper bilgisayar merkezinin projeye katılması planlanıyor. Bu sayede merkezler, Çin'in farklı noktalarındaki süper bilgisayarla tek bir ağ üzerinden faaliyet gösterebilir. 

Yetkililer, bu kolektif çalışma ağının havacılık, uzay, tıp ve finans gibi farklı alanlardaki sorunların çözümünde daha verimli hareket edilmesini sağlayacağını düşünüyor.

Haberde, her geçen gün gelişen yapay zeka ve veri merkezi sistemlerinin de bu ölçekte bir süper bilgisayar ağını gerekli kıldığına dikkat çekildi.

Öte yandan böyle bir internet ağının kurulabilmesi için birbirinden çok uzaktaki süper bilgisayar merkezlerinin arasında bağlantı sağlanması ve yeni yazılımlar geliştirilmesi gerektiği de ifade edildi.

Wuxi Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi'nin direktörü Yang Guangwen, Çin Komünist Partisi'ne ait bir yayın organında ocakta yayımladığı yazıda şu ifadeleri kullanmıştı: 

Süper bilgisayar interneti, çeşitli kullanıcılara güç sağlamak için farklı elektrik kaynaklarını bir araya getiren bir elektrik şebekesine benziyor.

Ayrıca Çin merkezli telekomünikasyon devi Huawei de temmuzda "yoğunlaştırılmış bilgisayar programlama" adını verdiği bir projeyi duyurmuştu.

Firmanın süper bilgisayar teknolojisinden sorumlu Şhao Şunçun, süper bilgisayar interneti ağı için birbirinden farklı platformların arasında bağlantı kurulması gerektiğine dikkat çekmiş, Huawei'nin de bunu tasarlayabilecek kapasitede olduğunu savunmuştu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz