Çarpıcı Araştırma: Hafif Sarsıntı Bile Beyne Zararlı!

Yeni bir çalışmaya göre hafif bir beyin sarsıntısı bile uyku sorunu ve depresyon gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Yeni bir çalışmaya göre hafif bir beyin sarsıntısı bile uyku sorunu ve depresyon gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Yeni bir araştırma, hafif dahi olsa beyin sarsıntısı geçiren kişilerde uyku problemleri ve depresyon belirtileri gibi ciddi değişiklikler görüldüğünü ortaya koydu.

Euronews'in aktardığı habere göre, Cambridge Üniversitesi liderliğindeki İngiltere merkezli bir araştırma ekibi, yaşları 40 ila 59 arasında değişen 600'den fazla yetişkinle görüştü. Bu kişilerin yaklaşık üçte biri geçmişte bilinç kaybına yol açan travmatik beyin hasarı (TBH) geçirmişti.

Katılımcılar, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları ile analiz edildi ve biliş, uyku, depresyon, yürüyüş ve kardiyovasküler hastalık (KVH) riskleri ölçüldü.

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan bulgulara göre, erkeklerin neredeyse yarısı (yüzde 48,7), kadınların yüzde 28,1'ine kıyasla en az bir yaralanma öyküsü olduğunu belirtti. MRI'lar, TBH geçmişi olan kişilerin beyinlerindeki kan damarlarında değişiklikler olduğunu gösterdi.

Araştırma ayrıca, beyin sarsıntılarının uyku problemleri, yürüme bozuklukları, daha şiddetli depresyon semptomları ve bilişsel eksiklikler olmasa da hafıza bozuklukları ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Hatta TBI'nın, uyku bozukluğu ve depresyona katkıda bulunan en önemli faktör olduğu belirlendi.

Ayrıca yazarlar, beyin kazalarına maruz kalan halk için güvenlik yönergelerinin uygulanmasının riskleri azaltabileceğini kaydetti.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz