CNN Yazdı: 'Erdoğan Normalleşme Baskısı Altında'
"Ankara'yla Şam'ın ilişkileri düzeltmesi kolay olmayacak"
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Amerikan medya kuruluşu CNN, Türkiye'nin Suriye'yle görüşme taleplerini analiz etti.
Scott McLean ve Umut Sevdi Tangör'ün kaleme aldığı "Erdoğan, Türkiye'nin 'Suriye sorununu' çözme baskısı altında 'terörist' Esad'a sarıldı" başlıklı analiz dün yayımlandı.
Yazıda, "iç savaştan kaçan milyonlarca Suriyelinin Türkiye'ye akın ettiği" belirtilirken, sığınmacı karşıtı seslerin de gittikçe yükseldiği ifade edildi.
Haberde, Kayseri'de başlayan ve daha sonra İstanbul, Ankara, Antalya, Hatay ve Konya'ya sıçrayan sığınmacı karşıtı eylemler de hatırlatıldı.
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde 7 yaşındaki bir Suriyeli çocuğun, yine Suriye uyruklu bir kişi tarafından tacize uğradığına ilişkin iddialar 30 Haziran'da halkı sokağa dökmüştü. Bazı Suriyelilerin ev, araç ve işyeri ateşe verilirken, olaylarda 14 emniyet mensubu ve bir itfaiye görevlisi yaralanmıştı.
Suriye'nin Halep ve İdlib şehirlerindeyse Türkiye'den giden TIR'lara ve bir PTT şubesine saldırı düzenlenmiş, Türk bayrağı da parçalanmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Suriye sorununu" çözmek için gittikçe baskı altında kaldığı savunulurken, böyle bir ortamda "bir zamanlar terörist olarak nitelediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la ilişkileri yeniden başlatmak istediği" belirtildi.
Analizde şu değerlendirmeler paylaşıldı:
Ankara'yla Şam arasında yıllardır süren kişisel husumetin ve son derece karmaşık ilişkilerin üstesinden gelmek hiç de kolay olmayacak. Türk birlikleri, Suriyeli muhalif grupların barındığı Türkiye sınırı boyunca uzanan Suriye topraklarının bir bölümünü kontrol altında tutmayı sürdürüyor.
Ankara merkezli düşünce kuruluşu SETA'dan Bilal Bağış, göç ve sığınmacı meselesinin Erdoğan için siyasi açıdan önemine işaret ederek şu yorumları yaptı:
Bu konular, Türkiye'deki hükümete karşı siyasi bir argüman haline geliyor. Artık kesinlikle çözülmesi gereken bir hal aldı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) rakamlarına göre, Türkiye'de kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı yaklaşık 3,6 milyona ulaştı.
Diğer yandan Esad, Türk ordusu Suriye'den çekilmeden Erdoğan'la görüşmeyeceğini defalarca dile getirmişti.
Analizde, Türkiye'nin Suriye'den çekileceğine ya da Suriyeli muhaliflere verdiği desteği keseceğine dair herhangi bir işaret olmadığı belirtilirken, "Ankara'nın uzattığı zeytin dalı, Erdoğan'ın ülkedeki hoşnutsuzlukla başa çıkmakta ne kadar baskı gördüğünü ortaya koyuyor" yorumu paylaşıldı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sky News Arabia'ya yaptığı açıklamada, "Çaresizlikten değil olgunluğumuzdan dolayı bir görüşme arayışı içindeyiz" demişti.
Haberde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun nisanda CNN'e verdiği röportaj da hatırlatıldı.
"Erdoğan'ın en zorlu siyasi rakiplerinden biri" diye nitelenen İmamoğlu'nun söyleşisinden Suriyeli sığınmacılarla ilgili şu sözleri alıntılandı:
Çözüm Suriye'de, Suriye'deki rejimle müzakere edilerek bulunmalı. Buradaki Suriyeli kadınları ve çocukları önemsiyorum çünkü onlar da nihayetinde insan. Fakat ülkemi ve şehrimi de önemsiyorum.
YORUMLAR
Yorum Yap