Obama, Kamala Harris'i Destekleyecek mi?

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın sessizliği tartışma yaratıyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim yarışından çekilmesinin ardından Biden'ın yerini alması kesinleşen Kamala Harris'in, eski ABD lideri Barack Obama'dan destek alıp almayacağı tartışılıyor.

Amerikan medya kuruluşu NBC News, Harris'in pazar günü 81 yaşındaki Biden yerine yarışa girmesinin ardından Obama'yla sürekli iletişim halinde olduğunu yazdı. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen yetkililer, Obama'nın Harris'in adaylığını tamamen desteklediğini ve bunu yakında kamuoyu önünde açıklayacağını iddia etti.

Kaynaklardan biri, "Obama, Harris'le sürekli temas halinde. Kampanyasına iyi bir başlangıç yaptığını düşünüyor" dedi.

Bir diğer yetkiliyse Obama'nın Biden'ın Oval Ofis'te yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasına "gölge düşürmek" istemediğinden Harris'e desteğini resmi olarak açıklamayı ertelediğini savundu. 

Başkanlık yarışından çekildikten sonra ilk kez halka hitap eden Biden, önceki günkü konuşmasında (23 Temmuz) "Meşaleyi yeni nesle devretme zamanı geldi. Ulusu birleştirmek için çekilmek en iyi karardı" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynaklar, eski First Lady Michelle Obama'nın da Harris'in adaylığını desteklediğini savundu.

2009-2017'de görev yapan Barack Obama'nın üst düzey danışmanlarından Eric Schultz, şu ifadeleri kullandı: 

Obama bu sonbaharda Demokratların seçmenlere ulaşmasını sağlamayı dört gözle bekliyor. Stratejimiz, özellikle Obama'nın sesinin etkili olabileceği yer ve zamanlarda bunu gerçekleştirmek üzerine kurulu olacak.

Öte yandan ABD'nin tanınmış tabloid gazetelerinden New York Post, Obama'nın Harris'i desteklemeyeceğini öne sürdü. 

Biden ailesine yakın kaynakların iddialarına dayandırılan haberde Obama'nın, rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump'ı yenemeyeceğini düşündüğü gerekçesiyle Harris'e desteğini açıklamadığı savunuldu. 

"Obama, onun kazanamayacağını bildiği için çok sinirli" diyen bir kaynak, şöyle devam etti: 

Obama onun yeterli özelliklere sahip olmadığını biliyor. Harris, ABD sınırını hiç ziyaret etmeyen ama tüm göçmenlerin sağlık sigortası olması gerektiğini söyleyen bir 'sınır uzmanı' gibi davranıyor. Mayınlara basmadan ilerleyemez.

Haberde, Obama'nın Biden'ın yarıştan vazgeçmesini sağlamak için bir süredir uğraştığı, George Clooney'nin Biden'a çekilme çağrısının da bunun parçası olduğu iddia edildi. 

Demokrat siyasetçinin, Harris yerine Arizona Senatörü Mark Kelly'nin daha uygun bir aday olacağını düşündüğü ve Biden'ın çekilir çekilmez Harris'i desteklemesi karşısında "şoke olduğu" öne sürüldü.

Obama, 2009-2017'de ABD Başkanı'yken Joe Biden da aynı dönemde başkan yardımcılığı görevini üstlenmişti. 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz