CHP Lideri Özel: 'Gecikmiş Ama Doğru Bir Adım'

Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Şubat davasından ceza alan Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri ve Yıldırım Türker'in de aralarında olduğu generallerin kalan cezalarını kaldırmasını "gecikmiş ama doğru bir adım" diye yorumladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Şubat davasından ceza alan Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri ve Yıldırım Türker'in de aralarında olduğu generallerin kalan cezalarını kaldırmasını "gecikmiş ama doğru bir adım" diye yorumladı.

28 Şubat davasından hükümlü olan generallerin tahliyesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 2 Mayıs'taki görüşmesinden beri gündemdeydi. Erdoğan'ın yeni bir dönemin başladığını söyleyerek “siyasette yumuşama” diye ifade ettiği görüşmede, Özel 28 Şubat hükümlüsü generalleri de gündeme getirmişti. Kulislere göre, Özel konuyu açtığında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Ben zaten o konuda talimat vermiştim, değerlendiririz" dedi.

Özel, kararın ardından yaptığı ilk açıklamada, "İleri derecede hastalıkları bulunan hükümlü generaller Çetin Doğan, Çevik Bir, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak'ın cezalarının kaldırılma kararları gecikmiş ama doğru bir adımdır. Ailelerinin gözü aydın" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karara göre, 28 Şubat hükümlüsü dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan (83) ile Emekli Org. Fevzi Türkeri (82), Emekli Korgeneral Yıldırım Türker (82), Emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak (78), emekli orgeneral Çevik Bir (85), Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak (77) ve Aydan Erol'un kalan cezaları kaldırıldı. Karara, Adli Tıp'ın generallerin 'sürekli hastalık' ve 'bunama' raporları gerekçe gösterildi.

Kararda, "Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmek suçundan Ankara 5 inci Ağır Ceza Mahkemesinin 13/4/2018 tarihli ve E:2014/144, K:2018/248 sayılı kararıyla müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilen..." ifadeleri yer aldı.

Davada bir numaralı sanık olan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 2020'de temyiz süreci devam ederken hayatını kaybetmiş, Çevik Bir ise "ileri derecede demans hastası" olması nedeniyle 2022'de cezaevinden tahliye edilmişti.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz